Avrupa Birliği ile Ortak Finanse Edilen Demiryolu Hattının Çalışmaları Başladı
Bakan Karaismailoğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye-Avrupa
Birliği mali iş birliği kapsamında yapımı süren altyapı projesi olan
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi’nde ilk ray
kaynağını yaptıklarını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi’nde ilk ray kaynağını yaptı. Düzenlenen törende konuşan Karaismailoğlu, Türkiye’nin jeostratejik konumu sayesinde sadece 4 saatlik uçuş ile 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasıla'ya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezinde olduğunu söyledi.
Karaismailoğlu, “Türkiye, dünyadaki ham madde kaynakları ile ekonomik merkezleri buluşturan bir kavşak konumundadır. Bu da Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın sürdürülebilir, kesintisiz ve artan kapasiteyle ülkemizin ulaşım ağları üzerinden yapılması demektir.” dedi.
"Küresel lojistik bir süper güç olma yolunda ilerliyoruz"
İlk ray kaynağını gerçekleştirilen demiryolu hattının; Asya ve Avrupa arasındaki kesintisiz ticarete destek olacağını, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Projenin tamamlanmasıyla, dünyadaki son gelişmeler nedeniyle stratejik önemi daha da artan; Pekin’den Londra’ya uzanan güvenli ve kesintisiz bir demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Demir İpek Yolu’nun çok önemli bir bölümü yüksek bir standarda ulaşacak. İpek Yolu’nun Orta Koridoru’nda yer alan Türkiye’mizin uluslararası ticaretteki rolünün önemi reddedilemez boyutlardadır. Biz de bu önemin farkında olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa’ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanmasını her daim önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Küresel lojistik bir süper güç olma yolunda ilerleyen ülkemiz, Orta Koridor’da, Asya ve Avrupa arasında alternatif olmanın ötesinde, değerli ve kazançlı bir lojistik ve üretim üssüne dönüşerek önemli sorumluluklar üstleniyor. Başarıyla tamamlayarak hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hatları kullanılarak, 28 Mayıs 2020 tarihinde ilk uluslararası yük taşımacılığı seferini yapan, Demir İpek Yolu’na stratejik bir mesele olarak yaklaştığımızın somut göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Çerkezköy-kapıkule kesiminin inşası Avrupa Birliği ile ortak finanse edildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ile Ankara-İstanbul Hattı Köseköy-Gebze Kesimi, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı, Samsun-Kalın Demiryolu Hattı Projeleri’ni başarıyla hayata geçirdiğini aktaran Karaismailoğlu, ikinci dönemde yer alan bu projede ise Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın, 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşasının Avrupa Birliği ile ortak finanse edildiğini belirtti.
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Avrupa Birliği’nin Türkiye-Avrupa Birliği mali iş birliği kapsamında yapımı süren en büyük altyapı projesidir. Diğer kesimi oluşturan Halkalı-Çerkezköy bölümünün tamamını ise yurdumuzun dört bir yanında binlerce kilometre demir yolunun inşasında olduğu gibi milli bütçemizle inşa ediyoruz. Projemiz tamamlandığında, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik güzergahta çift hatlı, 200 kilometre saat hızında, yolcu ve yük taşımak mümkün olacak. Bulgaristan, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile İstanbul’u hızlı tren ağına bağlayacak proje hizmete açıldığında, Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresi 6 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek” diye konuştu.
“Demiryolunun yatırımlardaki payını 2023 yılında yüzde 60’lara yükseltmeyi hedefledik”
Devlet aklı ile planlı, gerçekçi ve kararlı bir vizyona bağlı kalarak yatırımları şekillendirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, “5 Nisan’da kamuoyu ve tüm dünya ile paylaştığımız, 2053 yılına kadar yaklaşık 190 milyar euro değerinde yatırım öngördüğümüz, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’mız, bu yaklaşımın en güncel örneğidir. Ayrıca, 2053 Vizyonumuzun sadece bir yatırım programı olmasının yanında; dünyada gelişen eğilimleri göz önünde bulundurarak mobilite, lojistik ve dijitalleşmeyi temel odak alanlarımız olarak belirledik. Ülkemizin dünya ile bağını güçlendiren bütünsel kalkınma odaklı vizyonumuz, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımları ile de birçok ortak paydaya sahip. Bu doğrultuda, demiryolunun yatırımlarımızdaki payını 2023 yılında yüzde 60’lara, yine demiryolunun yük taşımacılığındaki payını ise 2053 yılında yüzde 5’ten yüzde 22’ye yükseltmeyi hedefledik. Böylece, Avrupa Birliği’nin, Yeşil Mutabakatı çerçevesinde iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılında karbon nötr bir kıta olma hedefine de büyük bir katkı sağlayacağız. Her yatırımımız gibi bu çalışmamız da projelendirme aşamasından hizmete alımına kadar geçen her süreçte; çevreye duyarlı bir yaklaşımla yönetilmektedir” dedi.
Kaynak: Gümrük TV