Özbekistan’da Tıbbi Bitki Yetiştiricilerine Kredi ve Vergi Avantajları Sağlandı
Özbekistan Cumhurbaşkanı, tıbbi bitkilerin hammadde tabanını
etkin bir şekilde kullanmayı ve işlemeyi destekleyerek katma değer zinciri
oluşturmaya yönelik tedbirler hakkında kararname imzaladı.
Belge, tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, işlenmesi ve depolanması alanlarında faaliyet yürüten küçük işletmeler ve aile girişimcileri için vergi ve kredi avantajları sağlıyor. Tıbbi bitki klasterleri için ayrıcalıklar ise 2020'de sağlanmıştı.
2022-2026'da 36 bin hektar alana meyan kökü, safran, kavrak, lavanta, stevia, papatya, kuşburnu, ravoch, mavrak, dalaçoy, dağ reyhanı, boymadaron, geyik otu, kovul, biber, nane ve diğer şifalı bitkiler dikilecek. Şifalı bitkilerin ana türlerinin yetiştirilmesinde uzmanlaşmış ilçelerin listesi 2020 yılında onaylandı.
Her 10 hektar arazide tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi için su çıkarmak amacıyla kuyular kazmak, ayrıca nehirlerden, kanallardan ve diğer yerlerden su çekmek amacıyla de pompa istasyonu inşa etmek için su tasarrufu sağlayan teknolojilerin kullanılması şartıyla, metre başına 600 bin Som miktarında (120 milyondan fazla olmamak kaydıyla) sübvansiyon sağlanacak.
1 Ocak 2025'e kadar, şifalı bitki yetiştiriciliğinden elde edilen gelirin cari raporlama (vergi) dönemi için toplam gelirin en az yüzde 80'ini teşkil eden işletmelere uygulanacak arazi vergisi, gelir vergisi ve emlak vergisi oranları yüzde 50 düşürülecek.
Bu ayrıcalığı elde etmenin koşulu, fonların tıbbi bitki plantasyonlarının genişletilmesine yönlendirilmesi olarak belirtildi.
Özbekistan'da üretilmeyen, üreticilerin kendi ihtiyaçları için ithal ettiği teknolojik ve laboratuvar ekipmanlarının üretiminde kullanılan hammadde ve ambalaj malzemeleri ile biyolojik olarak aktif katkı maddeleri (BFQ) usulüne uygun olarak oluşturulan listelere göre 1 Ocak 2025 tarihine kadar gümrük vergilerinden muaf tutulacak.
Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesinde kullanılan teknolojik ve laboratuvar ekipmanları, havalandırma sistemleri, ekipman, hammaddeler, kimyasallar ve koruyucuların ithalatında KDV'nin 180 günlük gecikerek ödenmesi mümkün olacak.
Tıbbi bitkilerin hammaddesi ve ondan hazırlanan aktif katkı maddeleri, esanslar ve ekstraktları ihraç eden işletmelere karayolu, demiryolu ve hava yoluyla ihracat maliyetlerinin yüzde 50'ye kadarı İhracatı Geliştirme Ajansı tarafından karşılanacak.
1 Eylül'den itibaren, eczane satış salonu raflarının en az yüzde 10'unda şifalı bitkilerin hammaddesinden yapılan aktif katkı maddeleri ve ilaçların yerleştirilmesinin ilaç ve tıbbi cihazların perakende satışında lisans talepleri ve koşullarına eklenmesine ilişkin önlemler alınacak.
Kaynak: Gümrük TV