“40 Milyon Ton Çelik Üretimiyle Avrupa Lideriyiz”
Bakan Varank, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, derneğin 50 yılı aşkın tecrübesiyle, bünyesindeki güçlü üreticileriyle yalnızca sektör değil Türk sanayisinin bütünü için müstesna bir yere sahip olduğunu belirtti. Bakanlık olarak sektörle ilgili hemen her gelişmede derneğin kapısını çaldıklarını, üyeleriyle istişare ettiklerini, onlarla adeta yol arkadaşlığı yaptıklarını ifade eden Varank, “Demir çelik sektörü, elbette bütüncül ve kapsayıcı bakış açısıyla ele alınması gereken bir alan. Çünkü demir çelik dediğimizde aslında otomotivden inşaata, kimyadan enerjiye, raylı sistemlere kadar birçok sektörün ana girdisinden bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.Demir çelik sektöründeki her bir atılım ve yaşanan her bir gelişmenin ülke sanayisinin bütününü de doğrudan etkilediğini kaydeden Varank, “Ben, ulusal ve uluslararası platformlarda Türk sanayisinin başarılarına örnek olarak demir çelik sektörünü gösteriyorum. Salgın, savaşlar, korumacı politikalar ve uygulanan ihracat kotaları sebebiyle küresel çelik sektörü her geçen gün daralırken, Türk çelik sektörü, sizlerin gayretleriyle adeta bir tarih yazdı.” dedi.
40 milyon ton çelik üretimi
Varank, Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada olduğunu aktararak, kapasite kullanım oranının yüzde 76 seviyelerine geldiğini, 25 milyar dolar değerindeki 22 milyon ton çelik ihracatıyla dünyada 6’ncı sırada olunduğunu, bu rakamın toplam ihracatın da yaklaşık yüzde 12’si anlamına geldiğini söyledi.
Başarılarından ötürü derneğin tüm üyelerini ve tüm Türk demir çelik sanayicilerini, bu sektörde çalışan 55 bin emekçiyi tebrik eden Bakan Varank, “Ancak altına da not düşmek istiyorum; Türkiye’yi yatırımda, üretimde ve ihracatta global bir üs haline getireceğiz diyorsak bu rakamları elbette daha da yukarı çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bu elbette kolay değil. Tedarik zincirindeki kırılmaların, sosyal, siyasi ve ekonomik krizlerin tüm dünyayı, tüm sektörleri ciddi manada etkilediğinin farkındayız. Özellikle kırılgan ve olağandışı ham madde fiyatlamaları, hepimizin malumu.” diye konuştu.
Bakan Varank, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi olmanın yetmediğini, ürünleri daha vasıflı niteliğe dönüştürmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Örneğin silisli sac konusu… Biliyorsunuz Türkiye şu anda trafolarda, jeneratörlerde dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri konumuna gelmek üzere. Bugün Afrika’nın hangi ülkesine giderseniz Türk trafocuları, jeneratörcüleri oradadır. Bunda kullanılan en önemli ham maddelerinden birisi silisli sac. Özellikle taneleri yönlendirilmiş silisli sac yatırımı konusunda biz yassı ürün üreticilerimizden Türkiye’de bir adım bekliyoruz. Burada Tosyalı bana şahsen söz verdi. ‘Biz bu yatırımı yapacağız’ dedi. Bunun gibi demir çelik sektörünün girmesi gereken başka alanlar olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Gümrük TV