Lojistik Sektörü, "Dünyanın Doğal Lojistik Merkezi Türkiye Toplantısı"nda Buluştu
Müstakil Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MÜSİAD) Lojistik
Sektör Kurulu koordinasyonunda, Mersin’de "TÜİT Dünyanın
Doğal Lojistik Merkezi Türkiye Toplantısı' düzenlendi.
Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Metin Korkmaz, TÜSİAD Ulaştırma ve Lojistik Kurulu Başkanı Ali Avcı, FIATA Onur Kurulu Üyesi Kosta Sandalcı ve UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener’in konuşmacı olarak katıldığı oturumda lojistik sektörünün stratejik ve milli bir sektör olmasına ilişkin çağrı öne çıktı.
Lojistik Stratejik ve Milli Bir Sektör Olmalı
Tedarik Zincirinde Millileşme ve transit ticaret konulu oturumda konuşma yapan UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener, uluslararası karayolu taşımacılık sektörünün millilik oranına göz kulak olmak ihtiyaçı olduğunu belirtek “ Türkiye’nin etrafındaki ülkelerden İran’daki filonun yaklaşık yarıya yakını, Gürcistan'daki filonun yaklaşık yüzde 70’i, Bulgaristan'da ki filonun yüzde 50’ye yakını, Makedonya ve Moldova filolarının önemli oranları sırf Türkiye'nin ihracatı taşımak üzere büyümüş filolardır. Bunlar o ülkelerin kendi ihtiyaçlarının da ötesindedir. Her yıl Türkiye yaklaşık 200 bine yakın araç boş girip Türkiye'nin ihracat yüklerini alır yani Türkiye aslında mal ihraç etmek için hizmet ithal eden bir ülke konumuna gelmektedir, buna dikkat edilmelidir. Karayolu taşımacılığımızda millilik oranı şuan yüksektir. Denizyolunda ise büyük hatlar var ve gelirin büyük kısmı onlara gidiyor biz sadece küçük kısmından faydalanıyoruz ama uluslararası karayolu nakliyesinde millilik oranı oldukça yüksek bir durumdadır. Ancak sektörümüz millilik oranında aslında göz kulak olmaya ihtiyacı var” dedi.
Yabancılara uygulanan trafik cezalarından söz eden Şener “ Otoyol ve trafik cezaları tahsilatla yeni başladık yani yıllardan beri yabancı araçlar bizim kullanamadığı ikinci köprü kullanıyordu yakalanması halinde ihlal cezası yiyordu ama bunlar ödeme yapmıyordu. Ticaret Bakanlığı gümrük genel müdürümüzün de katkılarıyla şu anda kapılarda tahsilat başladı yıllardır bizi zayıflatan faktörlerden biri giderilmiş oldu” dedi.
“Lojistik Süreçlerin İyileştirilmesi Gerekiyor”
Fatih Şener “ Türkiye interlandı itibariyle çok ciddi bir coğrafyanın orta yerinde ve biz bu ticaretin orta yerinde şimdi peki bu orta yerinde olmak doğal bir pozisyon ama ticareti bizim üzerimizden geçmesini sağlar mı? Bundan emin olmayın sağlamaz. Bir Finlandiya şirketi yaptığı tren seferi ile Kazakistan, Azerbaycan Gürcistan’a sana geliyor Çin’i ve Türkiye’yi baypass ederek Poti limanından Köstence’ye kadar gelebildi. Coğrafi olarak konumunuzu nerede olduğundan çok bağımsız sizin süreçlerinizinde hızlı olması lazım. Bizim bir an önce kendi coğrafyamızı ticaretin dışında bırakmamak için kolay hızlı ve ucuz hale getirmemiz gerekir" dedi.
Kaynak: Gümrük TV