Bakan Karaismailoğlu: “Ticarete Katkı Sağlayan UBAK Kota Sistemi Geliştirilmeli”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, UBAK kota
sisteminin geliştirilerek karayolu taşımacılık sisteminin daha kaliteli ve
serbest bir yapıya kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Almanya’da gerçekleştirilen Uluslararası Ulaşım Forumu’nun (ITF) ikinci gününde Kapalı Bakanlar Oturumunda konuştu.
Zorlu bir salgın sürecinin geride bırakılmak üzere olunduğunu aktaran Karaismailoğlu, bu süreçte getirilen kısıtlamaların birçok sektörde sıkıntılara sebebiyet verdiğini ve tedarik zincirinin aksamamasının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdiğini söyledi.
Karaismailoğlu, “Biz, artık salgından çıkarttığımız derslerle, sistemin kırılgan noktalarının bilincinde olarak, kovid sonrası dönemi planlamalı ve sistemi beklenmedik şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmek için çaba sarf etmeliyiz. Yıllardır kararlı işbirliğimizle, serbestleştirme alanında sağladığımız kazanımlarımız salgınla beraber sekteye uğradı. Ancak, zorlu salgın döneminde, ITF çatısı altındaki işbirliğimiz daha da önem kazandı ve özellikle UBAK izin belgeleri, taşımacılara getirdiği kolaylıklarla daha çok tercih edilir hale geldi. Üye ülke taşımacıları için büyük kolaylık sağlayan ve doğrudan ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayan UBAK kota sisteminin geliştirilerek karayolu taşımacılık sisteminin daha kaliteli ve serbest bir yapıya kavuşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Kalite Şartını kabul etmemiz ve Kalite Şartına büyük ölçüde uyumluluk sağlanmış olmasına rağmen, sistemde halihazırda rezerv ve kısıtlamalar bulunmasının sistemin ilerleyişinde büyük bir engel oluşturduğunun altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda, UBAK Kota Sisteminin gelişimini sağlayabilmek için Bakanlar olarak Karayolu Çalışma Grubu’na yön verilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’nin sistemin gelişimine yönelik her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.
Rusya-Ukrayna savaşı orta koridor üzerindeki talebi artırdı
“Üçüncü olarak gerek ülke içindeki ulaşım gereksinimleri gerekse ulaştırma koridoru üzerinde bulunan bir ülke olarak yük taşımacılığından kaynaklı ulaştırma gereksinimlerine yönelik planlamalar da yapıyoruz” diyen Karaismailoğlu, lojistik bir süper güç olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin, Orta Koridor’da, Asya ve Avrupa arasında alternatif, güçlü bir lojistik ve üretim üssüne dönüştüğünü kaydetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Çin’den Londra’ya kadar uzanan tarihi ipek yolunun Orta Koridoru’nda yer alan Türkiye’nin uluslararası ticaretteki önemi gün geçtikçe artıyor. Süveyş Kanalı’ndaki The Ever Given Gemisi ile yaşanan lojistik sıkıntı ve hattın kuzey koridorunda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı, orta koridor üzerindeki talebi artırmaktadır. Türkiye’nin yer aldığı Orta Koridor, İpek Yolunun kuzey ve güney hattına oranla çok daha kısa, ekonomik ve güvenlidir. Türkiye Orta Koridor için kilit noktada yer almaktadır. Planlı şekilde hayata geçirdiğimiz dev projelerle bu kilit rolümüzü halkımızın ve dünyanın hizmetine sunduk, sunmaya devam edeceğiz. Dünyayı Türkiye’ye bağlamaya devam edeceğiz. Koridor üzerindeki taşımacılık, şehirlerimiz üzerindeki trafik yükünü artırmaktadır. Tüm bunları yaparken de, transit yüklerin kent içi ulaşım üzerindeki baskısını azaltıcı tedbirleri alarak yerel yönetimlerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Oturumların ardından Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Kaynak: Gümrük TV