Güney Kore’ye Kiraz İhracatında Bulunacak Firmaların Dikkatine
İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, “2022
Yılı Güney Kore'ye Taze Kiraz İhracat Başvuruları”
hakkında bir duyuru yayımladı.
Duyuruda, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda Türkiye’den Güney Kore'ye kiraz ihracatı şartlarını belirleyen "Türkiye'den Taze Kiraz Meyvelerinin İthalatında Bitki Karantinası İthalat Gereklilikleri Protokolü" ile bu Protokole göre hazırlanan ilgili diğer mevzuatın Genel Müdürlüğün web sitesinde "Faaliyetlerimiz/Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol/Güney Kore'ye Kiraz İhracatı" başlığı altında yayımlandığı aktarıldı.
Güney Kore tarafınca 2021 yılında Kiraz ihracatına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğü, sürecin uygun neticelenmesi durumunda kiraz ihracatının bu yıl yapılmasının planlandığı belirtildi. Bu itibarla, 2022 yılı kiraz ihracatına yönelik olarak ihraç edilecek kirazların yetiştirildiği bahçelerin, paketleme ve fumigasyon uygulama tesislerinin listesinin Bakanlık tarafından oluşturulduğu ve G.Kore Hayvan ve Bitki Karantinası Ajansı'na gönderileceği ifade edildi.
G.Kore'ye ihraç edilecek kirazların kayıtlı bahçede üretilmiş ve kirazların yine kayıtlı Paketleme ve Fumigasyon Uygulama Tesisinde işlemden geçirilmiş olması gerektiği, G.Kore'ye ihracatta kayıt altına alınmak isteyen Kiraz Bahçesi (Üretici) ile Paketleme/Fumigasyon Uygulama Tesislerinin başvurularının her yıl yeniden alınacağı bildirildi.
Protokolün 4 üncü maddesine göre G.Kore'ye ihraç edilecek kirazın yetiştirildiği bahçenin kayıt altına alınabilmesi için, Yaprak Lekesi Hastalığı (Blumeriella jaapi)'ndan kesinlikle ari olması gerektiği, bu hastalıkla bulaşık bahçelerin kayıt altına alınamayacakları vurgulandı. Ayrıca bahçenin Yaprak Delen(Çil) Hastalığı (Wilsonomyces carpophilus)'ndan ari veya mevcut ise düşük yoğunlukta ve kontrol altında olması gerektiğinin altı çizildi.
G.Kore'ye "Kiraz Bahçesi (Üreticisi) Listesi"ne kayıt olmak isteyen üreticilerin yapacakları başvurularda bir dosya ile bir kiraz kapama bahçesi (kendi içinde bir veya birden fazla kadastral parselden oluşabilir) için müracaat edebileceği, üreticinin diğer bahçeleri için yeni bir dosya hazırlanması ve ayrıca her bir bahçe için yeni bir numara [örn. İl Plaka Kodu-Sıra Numarası (Balıkesir'deki ilk bahçe için:10-01)] verilmesi gerekmektedir. Bir bahçeye verilen kayıt numarası sadece o bahçeye özgü olup sonraki yıllarda o ülke ve diğer ülkeler için değiştirilmeyecek'' denildiği iletildi.
2022 yılı için Güney Kore kiraz ihracatına ilişkin kayıtlı "Paketleme/Fumigasyon Uygulama Tesisi Listesi"ne dahil olmak isteyenlerin Paketleme/Fumigasyon Uygulama Tesisi başvurularının Uygulama Talimatı'nın Ek-2 ve Ek-4'ünde yer alan bilgi ve belgeleri içerecek şekilde en son 18 Mayıs 2022 tarihi mesai bitimine kadar İzmir Zirai Karantina Müdürlüğüne müracaatta bulunmaları gerektiği belirtildi.
Kaynak: Gümrük TV