Nisan'da Küresel İmalat PMI Son 20 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Nisan 2022 raporunu yayınladı.
2022 Nisan'da Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) aylık bazda 0,8 puan düşüşle 52,2'ye geriledi ve Ağustos 2020'den bu yana en düşük değeri aldı.
Küresel imalat sanayi üretimi son 22 aylık dönemde ilk kez aylık düşüş kaydetti. Bu düşüşün ana kaynağı, artan COVID-19 önlemleri nedeniyle Çin'de yaşanan sert daralma oldu.
Ancak dünyanın geri kalanında genel itibarıyla olumlu bir görünüm söz konusuydu. Nisan'da İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 26'sında endeks 50'nin üzerinde gerçekleşti. Bu 26 ekonomiden 15'inde büyüme Mart ayına göre hızlandı.
Yüksek jeopolitik gerilim, tedarik darboğazları ve güçlenen enflasyonist baskı toplam yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açtı. İhracat siparişleri azalmaya devam etti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mart'ta aylık 0,2 puan düşüşle 49,2'ye geriledi ve üst üste ikinci ay 50 eşiğinin altında kaldı. Talepteki kırılganlık, fiyat artışları ve Ukrayna'daki savaş sektörün faaliyet koşullarını etkiledi.
Avrupa’da Ukrayna savaşı, Çin'de uygulanan tedbirler ve devam eden tedarik darboğazları büyümeyi yavaşlattı
Nisan'da Euro Bölgesi İmalat PMI önceki aya göre 1 puan azaldı ve 55,5 ile son 15 ayın en düşük değerini aldı. Yeni siparişler ivme kaybederken Ukrayna savaşı ve Çin'deki sert COVID-19 önlemleri tedarik zincirlerini aksattı. Üretim artışı çok sınırlı gerçekleşti.
İmalat PMI hesaplanan 8 Euro Bölgesi ülkesinin tamamı Nisan'da büyümeyi sürdürdü. Ancak bu ülkelerden 5'i Mart ayına göre ivme kaybetti. Almanya'da üretim ve yeni siparişlerin Haziran 2020'den bu yana ilk kez azalması dikkat çekti.
Birleşik Krallık'ta büyüme Mart ayına göre hızlansa da ihracat siparişlerinde düşüş yaşandı. Euro Bölgesi dışındaki ülkelerden Polonya ve Çekya'dasavaşın etkisiyle zayıflayan talep koşulları büyümenin ivme kaybetmesine neden oldu.
Asya-Pasifik Bölgesinde Rusya'ya yaptırımların olumsuz etkisi devam etti
COVID-19 tedbirleri Çin'deki daralmayı derinleştirdi.
Asya-Pasifik bölgesinde büyüme Mart ayına göre daha yaygın hale geldi. İmalat PMI'da ilk 3 sırayı Avustralya, Hindistan ve Filipinler paylaştı.
Çin'de sıkılaşan COVID-19 tedbirleri, üretim ve yeni siparişlerde düşüşü hızlandırdı. Tedarik zinciri aksamaları ve enflasyonist baskılar güçlendi.
Tayvan'da COVID-19 vakalarındaki yüksek seyir nedeniyle imalat sektörü son 5 ayda ilk kez daraldı.
Jeopolitik gerilim, tedarik darboğazı ve Çin'deki durgunluğa bağlı ihracat kaybı nedeniyle Japonya imalat sektöründe büyüme ivme kaybetti.
Güney Kore ise Mart ayına göre daha güçlü büyüdü. Dış talepteki zayıflama, artan enflasyon ve tedarik sorunları daha güçlü bir performansı engelledi.
Ukrayna savaşı ve uluslararası yaptırımlar Rusya'nın imalatçılarını olumsuz etkilemeye devam etti. Yine de daralma Mart ayına kıyasla ılımlı gerçekleşti.
ASEAN ekonomilerinin tümünde imalat sektörü iyileşme kaydetti. Malezya ve Myanmar Nisan ayında büyüme bölgesine geri döndü.
Amerika’da enflasyonist baskılar güçlenmeye devam etti
ABD'de imalat sanayi faaliyet koşulları 7 ayın en güçlü iyileşmesini kaydetti. Artan enflasyona rağmen talep ve üretim ivme kazandı. Tedarikçi teslim sürelerinde gecikmeler azaldı. Firmalar kapasite baskısı nedeniyle daha hızlı istihdam yarattı.
Kanada'da İmalat PMI, Mart'taki seri rekorunun (2011'den beri) ardından Nisan'da gerilemesine rağmen güçlü büyüme temposunun sürdüğüne işaret etti. Girdi maliyetlerindeki artış kısmen hafiflese de nihai ürün fiyatları enflasyonu hızlandı.
Meksika'da üretim ve yeni siparişler daralmaya devam etti. Ancak istihdamdaki artış en kötünün geride kalmış olabileceğini gösterdi. Tedarik ve fiyat baskıları ise yüksek seyrini korudu.
Brezilya'da artan enflasyon ve ham madde yetersizlikleri büyümeyi yavaşlattı. Küresel çapta yüksek belirsizlik ihracat talebini olumsuz etkiledi ve toplam siparişler ivme kaybetti.
Kolombiya'da güçlenen talep ve ivme kazanan istihdam, PMI'ın 6 aylık zirveye ulaşmasını sağladı. Öte yandan girdi maliyetleri ve satış fiyatlarında artış baskısı sürdü.
PMI nedir, nasıl yorumlanır?
Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), S&P Global tarafından üretilen ve ilgili ekonominin/sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesinde kullanılan bir öncü göstergedir.
50,0’nin üzerindeki değerler iyileşmeye, 50,0’nin altındaki değerler bozulmaya işaret etmektedir.
Kaynak: Gümrük TV