Mart'ta Küresel İmalat PMI Son 18 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Mart 2022 raporunu yayınladı.
2022 Mart'ta Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat ayına göre 0,7 puan düşüşle son 18 ayın en düşük seviyesi olan 53'e geriledi.
Mart'ta İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 24'ünde endeks 50,0 eşiğinin üzerinde kaydedildi. Ancak bu 24 ekonomiden 14'ünde büyüme Şubat ayına göre ivme kaybetti. Euro Bölgesi ülkeleri ve Kuzey Amerika dünyanın geri kalanından görece olumlu ayrıştı.
Ukrayna'daki savaş, Çin'de son 2 yılın en şiddetli COVID-19 salgınının yaşanması ve tedarik zincirlerinde devam eden sorunlar, ilk çeyrek sonunda imalat sanayi aktivitesi üzerinde baskı yarattı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mart'ta aylık bazda 1 puan düşüşle 49,4'e gerileyerek son 10 ayda ilk kez 50 eşiğinin altında gerçekleşti. Fiyat artışları, talepteki kırılganlık ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenler üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamanın sürmesine yol açtı.
Avrupa’da enflasyondaki artış ve jeopolitik gerilim büyümeyi yavaşlattı
Euro Bölgesi İmalat PMI Mart'ta 1,7 puan düşüşle son 14 ayın en düşük seviyesi olan 56,5'e geriledi. Salgının geri çekilmesi talebi desteklese de, Ukrayna'daki savaş, yaptırımlar, artan enerji maliyetleri ve arz kısıtları nedeniyle büyüme yavaşladı.
İmalat sanayiinin faaliyet koşullarında en güçlü iyileşme İrlanda ve Avusturya'da ölçüldü. Bölgenin geri kalanında ise büyüme ivme kaybetti. Üretim, ihracat siparişleri ve istihdam artışı yavaşlarken tedarik gecikmeleri belirginleşti.
Birleşik Krallık'ta2,8 puan azalarak 55,2'ye gerileyen İmalat PMI 2021 Şubat'tan beri en düşük değeri aldı. Euro bölgesi dışında kalan Polonya ve Çekya da savaşın yol açtığı belirsizlik sonucu üretim kaybı ve yoğun tedarik zinciri sorunlarıyla karşılaştı.
Asya-Pasifik Bölgesi’nde Rusya'da uluslararası yaptırımlar, Çin'de sıkılaşan COVID-19 tedbirleri PMI'ları olumsuz etkiledi
Asya-Pasifik bölgesinin büyük bölümünde İmalat PMI Şubat ayına göre düşüş gösterdi. Endekste ilk üç sırayı Avustralya, Japonya ve Tayvan paylaştı.
Çin'de artan COVID-19 kısıtlamaları üretim faaliyetlerini olumsuz etkilerken tedarik sorunları ve fiyat artışları belirginleşti. İmalat PMI 48,1 ile Şubat 2020'den beri en düşük seviyeye geriledi.
Ukrayna savaşı ve Çin kaynaklı ihracat kayıplarına rağmen Japonya'nın imalat sektörü Mart'ta büyüme temposunu artırmayı başardı.
Güney Kore'de yükselen fiyatlar ve tedarik zincirlerindeki bozulma imalat sanayiini olumsuz etkiledi ve PMI Kasım'dan beri en düşük değeri aldı.
Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlarla birlikte Rusya İmalat PMI 44,1 ile yaklaşık iki yılın en düşük seviyesinde kaydedildi.
Yavaşlayan talep ve artan enflasyon sonucu ASEAN PMI Mart'ta üst üste ikinci ay düşüş kaydetti. Endonezya ve Filipinler'de büyüme hızlanırken Malezya daralma bölgesine geçti.
Amerika kıtasında ABD ve Kanada pozitif ayrıştı, kıta genelinde yüksek enflasyonist baskı devam etti
Şubat'ta ABD İmalat PMI 58,8 ile son 6 ayın zirvesine yükselirken üretim ve yeni siparişler güçlü artış gösterdi. Tedarik zinciri aksamalarının hafiflemesine rağmen Rusya-Ukrayna savaşı enflasyonist baskıyı arttırdı.
Kanada'da İmalat PMI 2011'de başlayan veri setinin en yüksek seviyesi olan 58,9'a ulaştı. Üretim hızlı artmakla birlikte yoğunlaşan arz kısıtları ve enflasyonun hem girdi hem ürün fiyatlarında rekor kırması dikkat çekti.
Meksika'da İmalat PMI son 25 aydır 50'nin altında seyretse de Mart'ta daha hafif daralmaya işaret etti. Üretim ve yeni siparişlerde düşüş, fiyatlarda ise keskin artış eğilimi sürdü.
Brezilya'da toparlanan talebin etkisiyle üretim ve istihdam yeniden büyüme bölgesine geçti. Ancak fiyat baskıları yükseldi ve jeopolitik belirsizlik beklentileri olumsuz etkiledi.
Kolombiya yılın ilk iki ayına göre daha olumlu bir performans gösterdi. Üretim ve yeni siparişler ılımlı artış kaydederken enflasyonist baskılar kısmen hafifledi.
Kaynak: Gümrük TV