EZZİB Başkanı Davut Er Güven Tazeledi
EGE Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin (EZZİB) tek listeyle gidilen olağan seçimli genel kurul toplantısında Davut Er, yeniden başkanlığa seçildi. Er, genel kuruldaki konuşmasında, 5 kilogramın üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaya değinip, "Bu tarz yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarının kaybına neden olmakta ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar vermekte" dedi.Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin olağan seçimli genel kurul toplantısı dün yapıldı. Divan Başkanlığını Melih İşliel, katipliğini ise Ozan Kartal ve Aydın Şensal'ın yaptığı toplantıda mevcut başkan Davut Er'in karşısına aday çıkmadı. Tek listeyle gidilen seçimde, 72 kişi sandık başına gitti. Kullanılan oyların tamamını alan Er, güven tazeleyip, bir dönem daha başkanlığa seçildi.
Er başkanlığındaki yeni yönetim kurulu Aykut Eker, Kadri Gündeş, Levent Bilginoğulları, Rahmi Balsarı, Aysun Aras, Güngör Şarman, Emre Uygun, Ayhan Bakan, İsmail Selçuk, Şafi Tunçtan oluştu.
Genel Kurul'da konuşan Başkan Davut Er, 5 kilogramın üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaya değindi. Er, "Daha önce de birçok kez dile getirmiş olduğumuz üzere bu tarz yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarının kaybına neden olmakta ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar vermekte. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak getirilen yasağı son derece yanlış buluyoruz. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep etmek üzere geçen haftalarda Tarım ve Orman Bakanımıza da bir ziyaret gerçekleştirdik. Güncel sektörel verilere baktığımıza zaten böyle bir yasağa ihtiyaç duyulmayacağı da açıkça görülmekte. Zeytinyağı bitkisel yağlara ikame edilebilecek bir yağ değil" dedi.
'İlk 6 Ayda 94 Milyon Dolarlık Sofralık Zeytin İhraç Edildi'
Sofralık zeytin ihracatında 2021-2022 sezonunun ilk 6 ayının geride kaldığını belirten Er, "Bu dönemde 60 bin ton sofralık zeytin ihraç ederek, yaklaşık 94 milyon dolar döviz geliri elde ettik. 2020- 2022 sezonunun ilk 6 ayı ile mukayese ettiğimizde miktar bazında yüzde 32 tutar bazında ise yüzde 17 artış kaydetmiş bulunuyoruz. Bu dönemde toplam 42 bin ton siyah zeytin, 18 bin ton yeşil zeytin ihraç ettik. Siyah zeytin ihracatının döviz karşılığı 66 milyon dolar olurken, yeşil zeytinden elde edilen döviz tutarı ise 28 milyon dolar olarak gerçekleşti. Siyah zeytin ihracatımızda Almanya, yeşil zeytinde ise Irak en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında zirvede yer alıyor. Almanya ve Irak'ı Romanya, ABD ve Bulgaristan takip etmekteler" dedi.
'Zeytinyağı İhracatı Yüzde 81 Arttı'
Zeytinyağı ihracatına da değinen Er, "1 Kasım 2021 tarihinde başlayan zeytinyağı ihraç sezonunun ilk 5 ayında 30 bin ton ürün karşılığı 99 milyon dolar döviz geliri elde ettik. Geçtiğimiz sezonun ilk 5 ayı ile mukayese ettiğimizde miktar bazında yüzde 50, tutar bazında ise yüzde 81 artış kaydedildi. Birim fiyatımız ise 2,71 dolardan, 3,28 dolara yükselmiş durumda" diye konuştu.
'Ana Hedefimiz Kutulu İhracatı Artırmak'
EZZİB Başkanı Davut Er, şöyle devam etti:
"Zeytinyağı fiyatlarıyla bitkisel yağ fiyatları aynı seviyeye gelse bile, kısa vadede büyük tüketim artışı olmayacağını düşünüyoruz. Zeytinyağı diğer bitkisel yağların ikamesi bir ürün değil. Ülkemizde üretilen zeytinyağının tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 130-140 bin ton civarı zeytinyağımız olduğunu görüyoruz. Son 5 sezon ortalama zeytinyağı ihracatımız ise 50 bin ton düzeylerinde. Bu rakamlara baktığımızda, elimizdeki zeytinyağı miktarının hem iç tüketime hem ihracata fazlasıyla yeteceği açıkça görülmekte. EZZİB olarak ana hedefimiz kutulu ihracatı artırmak olmakla birlikte her firmamız ithalatçılardan gelebilecek farklı talepleri karşılamak durumunda."
'Dünyada Dökme Zeytinyağına İhracat Yasağı Getiren Başka Bir Ülke Yok'
Dünyada zeytinyağı üreticisi ülkeler arasında dökme zeytinyağına ihracat yasağı getiren başka bir olmadığına dikkati çeken Er, "Bugün dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 55'ini tek başına gerçekleştiren İspanya uzun yıllar zeytinyağını dökme olarak İtalya'ya ihraç etmiştir. Sonraki yıllarda İtalyan markalarını satın alarak markalı ihracatta önemli bir konuma gelmiştir. Halen, İspanya'nın toplam zeytinyağı ihracatının yüzde 60'ını dökme zeytinyağı oluşturmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının devamını istiyoruz" dedi.
Kaynak: Gümrük TV