ATO Başkanı Baran: "İklim Değişikliğine Karşı Sivil Hareketi Başlatıyoruz"
ATO Başkanı Baran: "Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz
takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek, dünyanın lojistik ve
tedarik merkezi olabilecek durumdayız."
İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla çok sayıda kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşen "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı", Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahipliğinde dün başladı.
Zirve’nin açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, dünyanın, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı temelleri üzerinde yeni bir toplumsal ve ekonomik düzene doğru yeniden şekillendiğini dile getirerek, "Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek, dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız." dedi.
Zirve'ye katılan tüm kesimlerin oluşturduğu birlik ve beraberliğin, yeşil dönüşümün sunduğu fırsatları, yeşil kalkınma hamlesine dönüştürecek sinerjiyi oluşturması temennisinde bulunan Baran, " Geçmişinde birçok ilkin merkezi haline gelen Ankara, bugün de iklim değişikliği konusunda bir ilki ortaya koyuyor. İlk defa, bu kadar çok paydaşlı ve geniş bir mutabakatla, iklim değişikliğine karşı, farkındalık ve dönüşüm için sivil bir hareket başlattık." diye konuştu.
Bakan Kurum: “Ulusal Yeşil Finans Stratejisi 2023 sonuna kadar hazırlanacak”
Zirveye, OECD Çevre Bakanları Toplantısı nedeniyle katılamadığını belirten Kurum, video mesajında "Kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden müteşekkil İklim-Finansman Çalışma Grubu'nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. İklim-Finans Çalışma Grubumuz, sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak." dedi.
Mesajında ekonomi ve iklim özelinde öne çıkan, özel sektörün beklediği 7 önemli başlığı paylaşan Kurum, "Birincisi 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi için ihtiyacımız olan Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'ni 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. İkincisi kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden müteşekkil İklim-Finansman Çalışma Grubu'nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. Üçüncüsü ise İklim-Finans Çalışma Grubumuz, sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak. Dördüncü olarak, yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarda uyumlu altyapıyı da 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız. Beşincisi ise yeşil ve sürdürülebilir yatırımların finansmanını en yüksek seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun için de, yeşil tahvil, kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını ulusal çapta geliştireceğiz. Altıncısı iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan sektörlerimizi koruyacağız. Potansiyel tüm riskleri bu çerçevede belirleyeceğiz ve buna göre hareket edeceğiz. Yedinci olarak da Avrupa Yeşil Mutabakatına ki baktığınızda ticaretimizin şu an yüzde 50'den fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz, dolayısıyla bu mutabakata güçlü bir uyum sağlamak için Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'ni kuracağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelirle de sanayicimizin temiz üretimlerini destekleyeceğiz." dedi.
TİM Başkanı Gülle: "Sıfır emisyon ve yeşil çevre çerçevesinde üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde çeşitli görevlendirmeler yaptıklarını ve başta tekstil olmak çeşitli sektörlere dönük yol haritası açıkladıklarını belirterek, "Sıfır emisyon ve yeşil çevre çerçevesinde üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz." dedi.
Türkiye'de gerek toplumlarda gerek işletmelerde farkındalık yaratacak ve işletmelerdeki karar alıcıları harekete geçirecek Zirve'nin son derece isabetli olduğunu kaydeden Gülle, ekonomi ve iklimin birbirlerini etkileyen iki başlık olduğuna dikkati çekti.
"OSB'leri, yeşil dönüşüm sürecinde de örnek bir rol model haline getireceğiz"
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB'leri, yeşil dönüşüm sürecinde de örnek bir rol model haline getireceklerini belirterek, "Bu anlamda atacağımız en önemli adımlardan birisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız önderliğinde çalışmalarını yürüttüğümüz Yeşil OSB Projesi'ni hızla hayata geçirerek, 'Yeşil OSB Sertifikası' uygulamasını başlatmak olacak." dedi.
Kaynak: Gümrük TV