İzmir Laboratuvar Müdürlüğü Akredite Metot Sayısını 38’e Çıkardı
İzmir Laboratuvar Müdürlüğü Türkak tarafından 10 metotta
daha akreditasyon sertifikası almaya uygun bulundu.
Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı İzmir Laboratuvar Müdürlüğü 16 Mart 2022 tarihinde TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardı kapsamında akreditasyonunu sürdürdüğünü kanıtlayarak, daha önce 28 olan akredite metot sayısını 10 metotta yapmış olduğu kapsam genişletmesi ile toplam 38 analiz metoduna çıkardı.
İzmir Laboratuvar Müdürlüğü’nün akreditasyon kapsamı listesine yeni dâhil olan 10 metottan 4’ü Ürün Güvenliği ve Denetimi analizleri kapsamında bulunuyor.
Bu çerçevede, Mülga Ekonomi Bakanlığı ile birleşme neticesinde Bakanlık Laboratuvarlarına dâhil olan Ürün Güvenliği ve Denetimi Laboratuvarları içerisinde, Ürün Güvenliği ve Denetimi analizleri kapsamında akredite edilen ilk metotlar olma hüviyetine sahip.
İzmir Laboratuvar Müdürlüğünce kapsam genişletme çalışmaları kapsamında Akreditasyon sertifikası alınan metotlar şöyle:
Gıda Laboratuvarında;
Hayvansal ve Bitkisel Katı ve Sıvı Yağlar; Yağ Asitleri Metil Esterleri Kompozisyonu Tayini [Stearik asit (C18:0)] - GC-FID Metodu TS EN ISO 12966-2, TS EN ISO 12966-4
Hayvan Yemleri; Ham Protein Tayini-Kjeldahl Yöntemi TS EN ISO 5983-1
Meyve ve Sebze Suları; Şeker Kompozisyonu (Fruktoz, Glukoz, Sakkaroz) Tayini HPLC-RID Metodu TS EN 12630
Petrol Laboratuvarında;
Madeni Yağlar; Yoğunluk Tayini-Salınım Yapan U-Tüp Yöntemi TS EN ISO 12185
Madeni Yağlar; Akma Noktası Tayini-Otomatik Tilt Yöntemi ASTM D 5950
Madeni Yağlar; Viskozite İndisi Hesaplanması TS ISO 2909
Ürün Güvenliği ve Denetimi Laboratuvarında;
Zeytinyağı ve Bitki Adıyla Anılan Yağlar; Peroksit Sayısı Tayini TS EN ISO 3960
Zeytinyağı; UV’ de Özgül Absorbans Tayini TS EN ISO 3656
Eteri Yağlar; Kırılma İndisi Tayini TS ISO 280
Zeytinyağı; Rutubet ve Uçucu Madde Tayini TS EN ISO 662
Diğer taraftan, Gümrük Laboratuvar Müdürlükleri akredite metot sayısını 2022 yılı Mart ayı itibarı ile 146 metoda çıkardı.
Laboratuvarların akreditasyon sürecinde son durumları şu şekilde:
Laboratuvar akreditasyonu teknik yeterliliğin güvenilir bir göstergesi olarak hem ulusal hem de uluslararası yüksek saygınlığı ifade ediyor. Laboratuvarların akredite edilmesi için yapılan gerekli işlemler uluslararası kriterlere göre düzenlenerek standartlaştırıldı. Akreditasyon için kullanılan ortak yaklaşım sayesinde akredite laboratuvarlar tarafından elde edilen sonuçları ihtiva eden rapor ve sertifikalar uluslararası kabul görüyor. Bu durum, ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz deney ve analiz tekrarları ile yavaşlaması riskini azaltırken, ilave deney ve analiz masraflarını azaltıyor.
Bu çerçevede, İzmir Laboratuvar Müdürlüğü 6 Eylül 2013 tarihinde TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2012 “Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar” hükümlerini yerine getirerek akredite olmuştu.
Kaynak: Gümrük TV