Dünyanın İlk İklim Değişikliği Fuarı “EKO İKLİM ZİRVESİ” Başladı
"İklim Değişikliği" ve "Yeşil Dönüşüm" konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde ve hızla hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturmak amacıyla yapılacak Zirve, dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarına da ev sahipliği yapıyor.
30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium'da gerçekleştirilecek "EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi / Fuarı" bu amaca yönelik olarak atılacak ilk ve en güçlü adım olacak.
EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarının ilk gününe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.
Bakan Varank Zirve’nin açılışını yaptı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı”nın açılışını yaptı.
Bakan Varank, buradaki konuşmasında, iki gün sürecek etkinlikte iklim değişikliği konusunun tüm boyutlarıyla masaya yatırılıp ulusal ve uluslararası perspektiflerden tartışılacağını söyledi. Dünyanın ilk iklim değişikliği fuarının bu zirve kapsamında kurulduğuna dikkati çeken Varank, hem Bakanlık olarak hem de bağlı ve ilgili kuruluşlarla fuarda bulunduklarını ifade etti.
İklim değişikliğinde farkındalık
İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturma aşamasının geçildiğini dile getiren Varank, sürecin kritik bir aşamaya gelmesinin sorumlularının Türkiye ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler değil, yüzyıllardır vahşi ekonomik büyüme anlayışıyla doğayı ve atmosferi kirleten ülkeler olduğunu ifade etti.
Varank, bugün gelinen noktada, “fatura”nın insanlık olarak hep birlikte ödendiğini ifade ederek, “Bu artık insanoğlu için bir varoluş mücadelesi haline geldi. Yaşanabilir bir çevre oluşturmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliklere gitmemiz lazım. Elbette hükümetler kalkınma politikalarında ekonomik büyümeyi, ülkelerinin refahını artırmayı hedefleyecek ama bu büyümenin sürdürülebilirliğini ve çevreye saygılı olmasını her zamankinden daha fazla gözetmemiz lazım. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Kolektif olarak hareket etmemiz lazım
“Türkiye olarak karbon nötr bir ülke oluştursak bile şu anda diğer ülkelerin bu adımları atmaması durumunda bizim dünyayı yaşanabilir bir hale getirmemiz mümkün değil” diyen Varank, “Onun için ülkelerin hepsinin sorumluluk alması lazım. Özellikle şu anda dünyada karbonun yarısını salan bir ülke var. Bu ülke ile ilgili tedbirlere baktığımızda kimsenin bu hususu önemsemediğini hatta Batı ülkelerinin o ülkelerde yatırım yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Biz üzerimize düşeni yapacağız ama burada kolektif olarak hareket etmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Enerji başta olmak üzere, kaynakların verimli kullanıldığı, israfın en aza indiği, atıkların geri kazanıldığı, karbon ayak izinin olmadığı bir yapıya dönüşümün olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Varank, ülkenin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikalarında köklü değişikliklere yol açacak bu dönüşümü, ekonomik kalkınmaya uygun biçimde uygulamaya devam edeceklerini bildirdi.
Yenilenebilir Enerji
Varank, elektrifikasyon sürecine paralel olarak elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla ön plana çıkardıklarına işaret ederek, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan teşvikleri anlattı. Varank, bu konuda Türkiye’nin her tarafındaki sanayicilerin de yatırım planlaması yaptıklarını aktardı. OSB’lerin “Yeşil OSB”lere dönüşümünü hızlandıracak projelerden de bahseden Varank, bu sayede organize sanayi bölgelerinin altyapı gereksinimlerini karşılayarak suyun geri kazanıldığı, yenilenebilir enerjinin üretildiği sürdürülebilir sanayi alanları olacağına işaret etti.
Sadece üreticilerin, yerel yöneticilerin, sanayicilerin ve iş insanlarının çabasıyla bu dönüşümün gerçekleştirilemeyeceğini vurgulayan Varank, “Dünyanın ve Türkiye’nin geleceğini kurtarmak istiyorsak çocuklarımızın, evlatlarımızın, gençlerimizin bu alanda daha çok bilinçlenmesi daha çok şuurlanması gerekiyor. Salonun tamamını dolduran gençlerimize teşekkür ediyorum. Türkiye’nin geleceğini siz, biz değil bu gençler, TEKNOFEST kuşağı kurtaracak. Biz onlarla beraber çok daha yeşil, çok daha güzel bir Türkiye’yi beraber inşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin güçlü yapısıyla değişime kolayca adapte olabildiğini belirterek, “Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız.” dedi.
Kaynak: Gümrük TV