AB, ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ Üzerinde Anlaştı
Avrupa Birliği Konseyi, yüksek karbon ayak izine sahip
malların ithalatına karbon vergisi getirmeyi içeren Sınırda
Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) yönetmeliği üzerinde
anlaşmaya vardı.
Bu çevresel önlemin temel amacının karbon kaçağını önlemek ve ortak ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele için karbon fiyatlandırma politikaları oluşturmaya teşvik etmek olduğu ifade edildi.
CBAM, AB dışı ülkelerde üretilen ürünlerin ithalatı yoluyla AB'nin sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarını dengelemek için karbon yoğun ürünlerin ithalatını hedefliyor.
Avrupa Birliği'nde ayrıca, karbon yoğun ürünlerin üretiminin veya ithalatının yer değiştirmesini önlemeye yardımcı olacak.
CBAM Mekanizması, çimento, alüminyum, gübreler, elektrik enerjisi üretimi, demir ve çelik ürünlerini kapsıyor.
CBAM, ithal mallar üzerindeki işleyişini yansıtmak ve tamamlamak için AB'nin Emisyon Ticareti Sistemi ile paralel olarak çalışacak şekilde tasarlandı.
Konsey ayrıca değeri 150 Euro’dan az olan gönderileri CBAM yükümlülüklerinden muaf tutma konusunda anlaştı. Birliğe yapılan sevkiyatların yaklaşık üçte biri bu kategoriye girdiğinden bu önlemin idari karmaşıklığı azaltacağı vurgulandı.
Söz konu mekanizma gelirleri ile üçüncü ülkelerle iş birliği konuları halen Konsey'de görüşülmeye devam ediyor. Bu konularda da yeterli ilerleme sağlandıktan sonra Avrupa Parlamentosu (AP) ile müzakerelere başlanacak.
AB, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile karbon fiyatlandırma sistemine sahip olmayan ülkelerden gerçekleştirilen yüksek karbon ayak izine sahip malların ithalatını izlemeyi ve azaltmayı amaçlıyor.
Söz konusu mekanizmanın yürürlüğe girmesi için AB Konseyi ve AP tarafından resmen onaylanması gerekiyor.
Kaynak: Gümrük TV