Fas Galvanizli Tel İthalatına Karşı Anti Damping Soruşturması Başlattı
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB), “Fas Anti Damping
Soruşturma Hakkında” bir yazı yayımladı.
Yazıda, Fas tarafından Türkiye menşeli “galvanizli tel” (Fas tarife cetveline göre 7217.20.10.00 ve 7217.20.99.00 GTİP’li) ithalatına karşı 8 Mart 2022 tarihinde bir anti damping soruşturması başlatıldığı belirtildi.
Bahse konu soruşturmaya istinaden yayımlanan açılış bildiriminin Fransızca nüshasına https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20ouv%20AD%20Fil%20Ga lvanis%C3%A9%202022.pdf internet adresinden ulaşılabilir.
Buna ilaveten, soruşturma otoritesi tarafından iletilen 9 Mart 2022 tarihli açılış raporunda soruşturma sürecine ilişkin ilave bilgiler yer alıyor.
Fas tarafından başlatılan mezkûr anti-damping soruşturmasında Türkiye menşeli "galvanizli tel” ithalatının 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen Türkiye menşeli ilgili ürün ithalatının Fas yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirileceği iletildi. Fas soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde tüm Türk firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesinin olasılık dahilinde olduğu belirtildi.
Anti-damping soruşturmasının, Türkiye’nin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması’nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Fas’ın anti damping uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı çerçevesinde yürütüleceği aktarıldı. Bahse konu açılış bildirimine göre, ihracatçı soru formunu doldurarak soruşturmaya taraf olmayı talep eden ihracatçıların 21 Mart 2022 tarihine kadar bildirimin 7.4 bölümünde belirtilen bilgileri, söz konusu bildirimin EK-1’inde belirlenen formatta soruşturma otoritesine iletmesi gerektiği vurgulandı.
Üretici/ihracatçı firmalardan gelecek yanıtlara göre, soruşturma otoritesi bir örneklemeye gidilmesinin gerekli olup olmadığına karar verecek ve kararını 25 Mart 2022 tarihinde taraflara bildireceği ifade edildi. Seçilen firmaların ihracatçı/üretici formunu talep etmesi halinde kendilerine soruşturma otoritesi tarafından soru formları iletileceği, 29 Nisan 2022 tarihinden önce soru formu yanıtlarının gönderilmesi gerekeceği bildirildi.
Bununla beraber, ihracatçı firmalarca makul gerekçeler sunulması durumunda ve soruşturma otoritesince bunların kabul edilmesi halinde soru formunun teslimi için süre uzatımı temin edilmesinin imkan dahilinde olabileceği iletildi. Soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacağı değerlendirildi. Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabileceği vurgulandı. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacağı belirtildi.
Bu itibarla firmaların Ticaret Bakanlığı’na ait internet adresinde “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” incelenmesinde fayda görüleceğine dikkat çekildi.
Söz konusu soruşturma kapsamında ihracatın ve ihracatçıların savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Bakanlıkça yazılı ve şifahi görüşlerin Fas makamlarına tevdi edileceği ifade edildi. Bununla beraber, anılan soruşturmaya Türkiye özel sektörünü temsilen ilgili ihracatçı Birliğin de taraf olduğu ve yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak Türk ihracatçılarını savunması imkânının mevcut bulunduğu aktarıldı.
Bu kapsamda söz konu gelişmeye ilişkin firmalara ait görüşlerin, en geç 15 Mart 2022 tarihine kadar OAİB’e (ayrıca karaosmanogluz@oaib.org.tr e-posta adresine) iletilmesi gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV