E-Ticarette Büyük Artış
Pekcan basın açıklamasında salgın dolayısıyla genel ticarette düşüş gözlemlenmesine rağmen e-ticarette böyle bir düşüş görülmezken aksine artış trendinin sürdüğünü vurgulayarak sözlerine şunları ekledi: "e-ticaret harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıladaki oranı bir önceki yıla göre yüzde 51,8'lik önemli bir artışla yüzde 4,1 olarak gerçekleşmiştir. Milli gelire oranla görülen bu artış e-ticaretin ülkemizde nasıl dinamik bir biçimde geliştiğine dair bir diğer çarpıcı bir örnektir. e-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye yükselmiştir. Bu oranın yıl içinde mayıs ve kasım aylarında olduğu gibi yüzde 19’a kadar çıktığı da görülmektedir. Gelişmiş ülkelerin ortalaması yüzde 12,3 civarındadır. Pandeminin ve e-ticaret sitelerimizin kampanyalarının da etkisiyle en yüksek oran yüzde 19 ile kasım ayında gerçekleşmiştir."En fazla artış gıda-süpermarket sektöründe
2020'de e-ticarette en fazla artış gösteren sektörler:
Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar – yüzde 38,
Eğitim ve danışmanlık – yüzde 43,
Elektronik – yüzde 56,
Yemek – yüzde 61,
Çiçekçilik – yüzde 100,
Ev, bahçe, mobilya ve dekorasyon sektörü – yüzde 105,
Beyaz Eşya – yüzde 129,
Metalürji ve kimya sektörünün – yüzde 189
Gıda-Süpermarket – yüzde 200,
şeklinde gerçekleşti.
Pekcan, buna karşın hava yolları, seyahat taşımacılık, konaklama, eğlence ve sanat sektörlerinde geçen seneye göre yüzde 46'ya varan düşüşlerin göze çarptığını aktardı.
En fazla e-ticaret işletmesi İstanbul’da
Pekcan, Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayılarını da aktararak, hâlihazırda e-ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 işletme bulunduğunu, 2019’da bu rakamın 68 bin 457 olduğunu aktardı. Bu açıdan yüzde 275’lik bir artış olduğunun altını çizdi.
E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının en fazla olduğu il yüzde 43 ile İstanbul olurken, İstanbul’u sırasıyla yüzde 9 ile Ankara, yüzde 7 ile İzmir, yüzde 4 ile Bursa ve Antalya, yüzde 2 ile Konya takip etti.
Kaynak: Gümrük TV