“Akıllı Ulaşım Sistemleri İle Mevcut Yol Kapasiteleri Daha Etkin ve Verimli Kullanılıyor”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin
tüm ulaşım alt yapısının, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) stratejileri ile daha
dinamik, güvenli ve çevreci bir yapıyla uyum içerisinde yönetilmeye hazır
olduğunu söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, SUMMITS 3. Uluslararası AUS Zirvesi'nin açılışında konuştu, “Akıllı Ulaşım Sistemleri eğitim, sağlık, sanayi, enerji, inşaat, bilişim yazılımı, haberleşme ve otomotiv gibi dev sektörlerin etkileşimiyle gelişen büyük bir yapıdır.” ifadelerini kullandı.
AUS ile vatandaşların daha güvenli, konforlu, emniyetli, çevreci ulaşım sistemine kavuşmasını hedeflediklerini belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, AUS alanına tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağını kurmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlarla, bisikletlerle, toplu taşımayı teşvik eden yöntemlerle şehirlerin daha temiz kaldığını ifade eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Akıllı Ulaşım Sistemleri ile seyahat sürelerini azaltıyor, trafik güvenliğini artırıyor, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanıyor, enerji verimliliğini artırarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyor ve çevreye verilen zararları azaltma yolunda çok önemli mesafeler kat ediyoruz. Yollarımızda taşıt hareketliliği yüzde 170 artarken, can kaybı yüzde 82 azaldı. Yani 100 milyon taşıt-km başına can kaybı 5.72’den 1.07’ye düştü. Akıllı Ulaşım Sistemlerinin katkısı ile kısa vade hedeflerimizin faydalarının yanı sıra uzun vadede; yerli ve milli araç içi haberleşme ve bilgi sistemlerinin üretilmesi, kooperatif AUS uygulamalarının yaygınlaştırılması, otonom araçların yaygınlaştırılması, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi, hava taksi (VTOL) ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, blokzincir teknolojilerinin kullanımı, ulaşımın tüm modlarında entegrasyonun sağlanması hedeflerine ulaşmak için idari ve fiziksel altyapıları hazırlamaya devam ediyoruz.”
“AUS ile yolları, demiryolları, denizyolları ve havayollarını akıllandırdık”
“Hızla gelişen otonom araç, araç-araç, araç-altyapı haberleşme teknolojileri gibi yeni nesil teknolojilerin takibi amacıyla, ilk örnek çalışma olacak Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Uygulama Test Koridorunun kurulması için hazırlık ve planlama çalışmalarımıza başladık.
Ayrıca, ‘Araç İçi Bilgi ve Haberleşme Sistemlerinin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi’ kapsamında da bir proje çalışmasını başlatacağız. Yürüttüğümüz akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılmasının ana hedefi; günlük hayattaki ulaşım aktivitelerini kolaylaştırmak, insanları yormadan, onlara rahat, hızlı, ekonomik ve konforlu bir seyahat sağlamak. Akıllı Ulaşım Sistemleri ile yollarımızı, demiryollarımızı, denizyollarımızı, havayollarımızı akıllandırdık” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Gümrük TV