“Rusya ve Ukrayna Arasında Yaşanan Gelişmeleri Dikkatle Takip Ediyoruz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, dış
ticaret rakamlarının açıklandığı basın toplantısında Rusya-Ukrayna arasında
yaşanan krize değindi.
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle ilgili konuşan Gülle, Türkiye'nin önemli iki ticari partneri ve Karadeniz'de komşusu olan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini, bu sürecin taraflar arasında itidalli bir çözümle sona ermesini umduklarını ifade etti. Geçen yıl iki ülkeye toplamda 9 milyar dolar ihracat yaptıklarını belirten Gülle, “İki ülke dış ticaret hacmimizden yüzde 8'in üzerinde pay aldı. Rusya'dan 4,7 milyon, Ukrayna'dan 2 milyon turist ağırladık. İhracat ailesi olarak bu süreci en az etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta sonu Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve tüm sektörlerin temsilcileriyle bir araya geldiklerini kaydeden Gülle “Yaşanan gelişmelerin ekonomi ve ihracatımıza etkilerini değerlendirmek adına hızlıca aksiyon aldık, bu savaştan en az etkiyle çıkmak adına atılabilecek adımları değerlendirdik. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak sektör kurullarımız ve birliklerimizle bu süreci ihracatçılarımızı mağdur etmeden yönetmek için teyakkuza geçmiş durumdayız. Tüm yaşananları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
“İhracat ailesi olarak gelişmelere göre en doğru şekilde pozisyon alacağız”
Sektörlerle beraber ticaretlerini olumsuz etkileyecek senaryoları değerlendirip alternatif yöntemler üzerine çalıştıklarını belirten Gülle konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhracatçılarımızdan gelen önerileri resmi makamlara iletiyoruz. Son 30 yılda ülkemizin yakın coğrafyasında maalesef pek çok savaşa tanık olduk. Bölgenin istikrarını olumsuz yönde etkileyen tüm bu çatışmalara rağmen Türkiye istikrarlı siyasi yapısını korumayı bilmiştir. Bu istikrar ekonomimize ve ihracata da yansımış; savaşlarla, çatışmalarla geçen bu yıllarda ekonomimiz ve ihracatımız istikrarlı bir şekilde büyümüştür. Tabii ki Ukrayna'daki güncel gelişmeler henüz sıcaklığını koruyor, Rusya'ya karşı açıklanan finansal yaptırımlara günaşırı yenileri ekleniyor. İhracat ailesi olarak gelişmelere göre en doğru şekilde pozisyon alacağız”.
BAE ile başlayan ticaret heyetlerine İsrail ve İspanya ile devam edilecek
2022 yılındaki ilk ticaret heyetlerini şubat ayında oldukça yoğun bir katılımla Dubai'de gerçekleştirdiklerini söyleyen İsmail Gülle “Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki alıcıların, Türk firmalarımıza çok yoğun bir teveccühü oldu. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar neticesinde, sağlık, sanayi, teknoloji, tarım, kara ve deniz taşımacılığı alanlarında iş birliği geliştirebileceğimiz çok değerli bir fırsat zeminine kavuştuk. Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İkili ilişkilerdeki olumlu seyrin, önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarımıza daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ticaret heyetlerimize 5 Mart'ta İsrail ve 14 Mart'ta İspanya heyetleriyle devam edeceğiz” dedi.
2022 yılında Eximbank desteklerinde 50 milyar dolar hedefleniyor
Finansman ihtiyacı noktasında bir diğer müjdenin de yeni kredi garanti fonu destek paketinden geldiğini söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle “Toplam 60 milyar liralık KGF; kefaletli yatırım, ihracat ve işletme harcamaları destek paketleri için başvurular başladı. Bu önemli paketin 25 milyar liralık kısmı ihracat destek paketi olarak kullanıma sunuldu. Bununla beraber, geçtiğimiz yıl 14 bini aşkın ihracatçımızın yararlandığı Eximbank desteklerinde 2022 yılında 50 milyar dolar hedefleniyor. Küresel enflasyonu ve ihracatımızdaki hızlı yükseliş ivmesini göz önüne aldığımızda; ihracatçılarımızın finansmana olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. 250 milyar dolarlık ihracat hedefimize doğru ilerlerken Eximbank kaynaklarının geliştirilmesi son derece önem arz ediyor. Bu desteklerin yansımalarını ihracat rakamlarımızda da göreceğiz” diye konuştu.
Faaliyete geçmiş bulunan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne de değinen Gülle şu ifadeleri kullandı:
“İhracatçılarımızın kendi kaynaklarıyla oluşturduğu, teminat sorununu ortadan kaldıracak İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, 1 Mart itibarıyla resmi olarak hayata geçti. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile beraber ihracatın finansmanında yeni bir döneme girdik. İGE, kredi teminatı oluşturmakta sorun yaşayan ihracatçı KOBİ'lerimize kefalet desteği sağlayacak. Artık ihracatçılarımız, gayrimenkullerini ve taşınmazlarını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. İhracat ailesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza bu önemli mekanizma için şükranlarımızı sunuyoruz”.
Kaynak: Gümrük TV