İSO’dan ‘Tedarik Zincirlerinde Çipler’ Etkinliği
İstanbul Sanayi Odası tarafından pandemi sürecinde küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunların ele alındığı toplantı serisinin 5’incisi düzenlendi. Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda çip konusu ele alındı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde yapılan Tedarik Zincirlerinde Çipler etkinliğine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.Toplantıda açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan elektrikle çalışıp da mikroçip içermeyen cihazların yok denecek kadar az olduğunu belirterek Bahçıvan, salgının da etkisiyle, teknoloji ve dijital dönüşümün daha da büyük bir ağırlık kazandığını ifade etti. Bahçıvan, uzaktan çalışmaya yönelim, evde geçirilen sürelerin artması ve elektronik ve akıllı ürünlere olan talebin hızlanmasıyla dünyanın benzeri görülmemiş bir çip krizi yaşıyor olmasının şaşırtıcı olmadığını anlattı.
Küresel çaptaki çip kıtlığı ve temininde yaşanan zorlukların, örneğin son dönemde hızlı bir dijitalleşme sürecinden geçen otomotiv sektöründe, Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok üreticiyi tedarik yönünden baskı altına soktuğunu ve üretim planlarını değiştirmeye zorladığını kaydeden Bahçıvan, küresel pazarda lider olan pek çok akıllı cihaz üreticisinin yeni ürün lansmanlarını ertelemek zorunda kaldığını ve bu ürünlerin fiyatlarında da güçlü bir artış baskısı ortaya çıktığını dile getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise tedarik zincirindeki aksaklıkların bütün dünyanın gündeminde olduğunu söyledi. Özellikle otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntıların çip konusunu öne çıkardığına değinen Kacır, APS’den hava yastıklarına, park yardımcılarından dört çeker sistemlere kadar çipin otomobil üretiminde önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye’deki çip üretimi konusundaki planlarına da değinen Bakan Kacır, cari açığın fazla olduğu ve katma değeri yüksek olan ürünleri yerli imkanlarla üretmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, yarı iletken pazarı ile doğrudan ilişkisi olan mikro elektrik alanında buna yoğunlaştıklarını aktardı. Kacır, özel sektörden gelen, yarı iletkenlerin üretim ve yatırımına kadar elektronik sistemlerde kullanılan komponentlerin daha yüksek adetler ile ekonomik verimlilik adında ortak bir satın alma platformu ile alınması konusunu değerlendirdiklerini söyledi. Kacır, yapısal olarak cari açığı ülke gündeminden çıkarmak için adımlar atacaklarına değinerek iyi bir planlama ve doğru bir koordinasyon ile özel sektörün desteğiyle bu konuda önemli gelişmeler olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: Gümrük TV