AB Kurumsal Durum Tespiti ve Hesap Verebilirliğe İlişkin Raporu Kabul Etti
Rapor, işletmelerin tedarik zincirlerindeki insan hakları ihlallerini ve olumsuz çevresel etkileri belirlemek, önlemek, hafifletmek ve hesaba katmak için zorunlu bir kurumsal durum tespiti yükümlülüğünün getirilmesini öneriyor.
Kurumsal durum tespiti, şirketleri doğrudan veya dolaylı olarak insan hakları veya çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek kurumsal faaliyetlerin belirlenmesinden sorumlu hale getirecek ve şirketler bu zararlı faaliyetlerden sorumlu tutulacak.
Tasarıda, zorla çalıştırma veya çocuk işçi çalıştırma gibi ağır insan hakları ihlalleri ile bağlantılı olan işletmelerden AB’ye ithal edilen ürünlere yasak uygulanması da gündeme geldi.
Direktifin amacı nedir?
Taslak direktif, tedarik zincirlerinde insan hakları, çevre ve iyi yönetişim üzerindeki potansiyel veya fiili olumsuz etkileri önlemeyi ve bunlara karşı koruma sağlamayı amaçlıyor.
Rapor, AB'de yerleşik tüm işletmelerin yanı sıra AB'de iş yapan (mal veya hizmet satmak gibi) AB dışı işletmeler için de geçerli olacak. Buna göre, şirketin merkezi nerede olursa olsun, AB'de iş yapıyorsa ve önemli bir büyüklükteyse, söz konusu direktif geçerli olacak.
Neleri gerektirecek?
Yönerge, AB Üye Devletlerini, işletmelerin faaliyetlerinde ve iş ilişkilerinde insan hakları, çevre ve iyi yönetişim ile ilgili olarak etkin durum tespiti yapmalarını zorunlu kılacak yasalar çıkarmaya zorlayacak. Bu, yalnızca tedarikçilerle değil, müşteriler ve son kullanıcılarla olan ilişkiler de dahil olmak üzere bir şirketin tedarik zinciri boyunca geçerli olacak.
İşletmelerin, operasyonlarının ve iş ilişkilerinin herhangi bir insan hakları, çevresel veya yönetişim riskine neden olup olmadığını veya bunlara katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek ve değerlendirmek için sürekli izleme yapmaları gerekecek.
Kaynak: Gümrük TV