Almanya Tedarik Zinciri Yasası’nı Kabul Etti
Almanya hükümeti Alman şirketlerine küresel tedarik zincirlerindeki insan hakları ve çevre sorunları konusunda daha fazla sorumluluk yükleyecek olan Tedarik Zinciri Yasası üzerinde uzlaştı.
Almanya’da Tedarik Zinciri Yasası 1 Ocak 2023'den itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek. Söz konusu kanun, küresel çapta faaliyet yürüten Alman şirketlerin tedarik zincirinin bütününde sorumluluk üstlenmesini öngörüyor.
Bu kapsamda Alman şirketlerinin, dünya çapındaki tedarik zincirlerinde insan hakları üzerindeki olumsuz etki risklerine karşı önlem almaları, tedarikçi düzeyinde adil çalışma koşullarını sağlamaları, çocuk işçiliğini ve zorla çalıştırmayı önlemeleri ve güvenli çalışma koşullarını sağlamakla yükümlü oldukları bilinciyle faaliyetlerini (ve tedarikçilerinin faaliyetlerini) modern kölelik ve benzeri uygulamalardan arındırmaları bekleniyor.
Yasa 2023'ten itibaren, önce 3 binden fazla çalışanı olan 600'den fazla Alman şirketini bağlayacak. 2024'ten itibaren ise binden fazla çalışanı olan yaklaşık 3 bin şirket küresel tedarik zincirinde olanlar konusunda sorumluluk üstlenmek zorunda kalacak.
Yasanın kapsadığı şirketler, tedarikçilerinde çocuk işçiliğine ve zorla çalıştırmaya izin vermeyecek. Adil ücret ödenmesi ve uluslararası sözleşmelerle tanımlanan çalışma ve çevre koruma kurallarının yerine getirilmesinden yükümlü olacak. İhlalden sorumlu görülen bir Alman şirketi üç yıla kadar ihalelere katılmaktan men edilebilecek.
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Adalet Bakanlığı'nın bir ceza kataloğu üzerinde çalıştığını ve şirketlerin ticaret hacminin yüzde 10'una kadar maddi cezanın mümkün olduğunu söyledi, bunun da milyonlarca euro anlamına geleceğini belirtti.
Türkiye yasadan nasıl etkilenecek?
Tedarik Zinciri Yasası'nın yürürlüğe girmesi halinde bütün tedarikçi ülkeler kadar Türkiye de yasadan etkilenecek.
Almanya Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de faaliyet yürüten Alman veya Türk iştiraklı Alman şirketlerin sayısı 7 bin 500'i geçti.
Bu kapsamda Türk şirketlerinin de Almanya’nın Tedarik Zinciri Yasası'na uymaları ve üretim süreçlerinde çevre ve insan hakları odaklı değişikliklere gitmeleri gerekiyor.
Kaynak: Gümrük TV