İSO Küresel İmalat PMI Ocak Raporu Yayınlandı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Ocak 2022 raporunu yayınladı. Buna göre, küresel imalat
sektöründe büyüme son 15 ayın en düşük hızında gerçekleşti.
2022 Ocak'ta Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayına göre 1,1 puan azalarak 53,2'ye düştü ve Ekim 2020'den beri en sınırlı büyümeye işaret etti.
Dünya genelinde yeni ihracat siparişleri son 17 ayda ilk kez azaldı. Küresel ticaretteki ivme kaybını yansıtan bu düşüşte COVID-19 vakalarındaki artış ve ham madde arz kısıtları etkili oldu.
Ocak'ta İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 26'sında endeks 50,0 eşiğinin üzerinde kaydedildi. Ancak bunlardan 14'ünde büyüme Aralık ayına göre yavaşladı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Ocak'ta 1,7 puan azalarak 50,5'e geriledi. Sektörde güçlü enflasyonist baskılar devam ederken üretim ve yeni siparişler azaldı. Buna rağmen istihdam ve yeni ihracat siparişleri artmayı sürdürdü. Tedarik zinciri aksamalarında kısmi hafifleme belirtileri gözlendi.
Avrupa Euro Bölgesinde sektörün performansı iyileşti, tedarik sorunları hafifledi
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde, İmalat PMI Ocak'ta 0,7 puan artışla 58,7'ye yükseldi ve büyümenin güçlendiğine işaret etti. Üretim ve yeni siparişler ivme kazanırken istihdamda da son 5 ayın en güçlü artışı gerçekleşti.
Avrupa’da en güçlü iyileşme Avusturya, Hollanda ve Almanya'da ölçüldü. Büyüme Fransa'da yatay seyrederken İtalya ve Yunanistan'da yavaşladı. Son 1 yılın en sınırlı tedarik gecikmelerinin yaşandığı Ocak'ta girdi fiyatları enflasyonu da kısmen gevşedi. 3 Euro Bölgesi İmalat PMI Ocak: 58,7 Aralık: 58,0 Euro Bölgesinde sektörün performansı iyileşti, tedarik sorunları hafifledi.
Birleşik Krallık'ta manşet endeksin aylık bazda düşüş göstermesine rağmen üretimde 6 ayın en yüksek artışı kaydedildi. Yeni siparişler bir miktar yavaşlarken tedarik zincirlerindeki kısmi iyileşme ise fiyat baskılarını hafifletti.
Euro Bölgesi PMI endeksine dahil olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İrlanda, İspanya, Hollanda ve Yunanistan.
Asya-Pasifik’te Çin, salgın kısıtlamaları nedeniyle daralma bölgesine geçti
Asya-Pasifik bölgesinin büyük bir bölümü 2022'ye büyümeyle başladı. En yüksek PMI'ın ölçüldüğü Japonya'da 8 yılın en güçlü üretim artışı kaydedildi.
Japonya'nın hemen ardından gelen Avustralya, Tayvan ve Hindistan'da da büyüme güçlü seyrini korumakla birlikte Aralık ayına göre ivme kaybetti.
Omikron varyantının bazı bölgelerde çok hızlı yayılması nedeniyle sıkı önlemlerin uygulandığı Çin ise son 3 ayda ikinci kez daralma kaydetti. Yeni siparişlerde 20 ayın en sert düşüşü gerçekleşti.
Güney Kore'de tedarik zinciri aksaklıklarının sınırlayıcı etkilerine rağmen imalat sanayi üretimi Aralık ayına göre ivme kazanarak arttı.
Rusya'da imalat sanayi son 8 ayın en güçlü performansını kaydetti.
ASEA ülkeleri özellikle Vietnam ve Endonezya'nın güçlü performansı sayesinde 2021 sonundaki büyüme temposunu korudu.
Kazakistan'da siyasi istikrarsızlık nedeniyle faaliyet koşulları belirgin bir bozulma gösterdi.
ASEA PMI endeksine dahil olan ülkeler: Endonezya, Filipinler, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam.
Amerika’da yeni Covid-19 dalgası ekonomik aktiviteyi ve istihdamı olumsuz etkiliyor
ABD'de Omikron varyantı imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Yeni siparişler ve üretimde yaklaşık 1,5 yılın en yavaş artışı kaydedildi. İşgücü arzındaki daralmaya bağlı olarak benzer bir durum istihdam için de söz konusu oldu.
Kanada'da sektör büyüme eğilimini korumakla birlikte İmalat PMI son 11 ayın en düşük değerini aldı. Vakalardaki artış ve tedarik zinciri sorunları üretim artışını sınırladı. Pandeminin yeni dalgasından yoğun şekilde etkilenen Meksika'da üretim ve yeni siparişlerde düşüş belirginleşti; artan vakalar işgücünde de daralmaya neden oldu.
İmalat PMI hesaplanan iki Güney Amerika ülkesinden Brezilya'da yüksek fiyatlar ve yeni COVID-19 dalgası sonucu üretim ve yeni siparişler 20 ayın en hızlı düşüşünü kaydetti.
Kolombiya'da ise yavaşlayan talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler durgunlaştı, enflasyonist baskılar yükseldi.
Kaynak: Gümrük TV