TİM Başkanı Gülle: “İhracat Rekorlara Kaldığı Yerden Devam Etti”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet
Muş'un katılımıyla ocak ayına ilişkin dış ticaret verilerini, Ankara'da
düzenlediği toplantıyla açıkladı.
Ocak ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, şu açıklamalarda bulundu:
“İhracat ailemiz yeni yılın ilk ayında da tarihi bir performans göstererek rekora ulaştı. Ocak ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17,3'lük artışla, 17,6 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat rakamına erişmeyi başardık. Bu başarılı performansa imzasını atan ihracat ailemizin her bir ferdini yürekten tebrik ediyorum. 2021 yılı, Cumhuriyet tarihimizde eşine benzerine rastlanamayacak, yıllar sonra dahi ihracatımızda dönüm noktası olarak hatırlanacak bir başarı hikayesinin yazıldığı yıl oldu. Sadece 1 yıl içerisinde ihracat ailemiz il, ülke, sektör ve ay bazında tam 348 rekor kırdı. Nasıl ki 2020 yılı pandemiyle hatırlanacaksa 2021 yılı da ihracatımızdaki rekorlarla anılacak.”
Bin 516 firma “ihracata merhaba” dedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, her firmanın ihracatçı olabileceğine yürekten inandıklarının altını çizen Gülle, “İhracat varsa, üretim var, istihdam var, umut var. Bu sebeple, ailemize yeni üyeler kazandırabilmek için projelerimize aralıksız devam ediyoruz. Firmalarımızca ihracata duyulan yoğun ilgi, 2022 yılında da ihracatçı firma sayımıza yansımaya devam ediyor. Tam bin 516 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Bin 516 firmamızın 333'ü mobilya, 331'i kimyevi maddeler, 280'i ise demir ve demirdışı metaller sektöründe faaliyet gösteriyor. Yeni firmalarımız, ocak ayında 85,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 42 bin 494 oldu” diye konuştu.
Aylık 2,1 milyar dolarlık artış hedefi
Son dönemde bazı sektörlerde çok önemli konsolidasyon çalışmaları yapıldığını söyleyen Gülle, “Sektörlerimizin daha büyük siparişlere yanıt vermek amacıyla birlik olmasını takdirle karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl küresel tedarik zincirlerindeki kırılmayı başarılı bir şekilde değerlendirdik. Yeni ihracat hedefimize ulaşmak için ihracatımızı her ay ortalama 2,1 milyar dolar daha artırmamız gerekiyor. Yılın ilk ayında çok şükür bunu başardık. İhracatımızdaki yükselişle birlikte büyük hacimde işler ve artan maliyetler, finansal anlamda daha büyük sorumlulukları ve ihtiyaçları da beraberinde getiriyor” dedi.
Kaynak: Gümrük TV