"Taşımacılıkta Kota Uygulamasının Kaldırılması Gerektiğine İnanıyoruz”
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Ulaştırma Bakanları
toplantısının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil
Karaismailoğlu, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık sektöründe yaşanan
gelişmeleri değerlendirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Ulaştırma Bakanları toplantısının açılışına katıldı.
EİT Transit Ulaştırma Çerçeve Anlaşması bağlamında, yıllardır görüşülen en önemli konunun karayolu taşımacılığından alınan ücretler, kotalar, sürücü vizeleri olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Biz, gerek ikili görüşmelerimizde gerekse tüm çok taraflı platformlarda taşımacılıktan alınan ücretlerin kaldırılması gerektiğini hep savunduk. Keza, taşımacılığın daha etkin hale getirilmesi ve bölgesel kalkınma için ikili ve transit taşımalarda kota uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede, ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi yönündeki her türlü çalışmayı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Sürücülere verilen vizeler kolaylaştırılmalı”
Sektörde yaşanılan ve kısmen çözüm sağlanabilen bu kısıtlamalara ek olarak, salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte tüm ülkelerce ilave kısıtlamalara gidildiğini anımsatan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemiz de salgının başında halk sağlığını korumak amacıyla, uluslararası taşımacılığı etkileyen düzenlemeler uygulamak durumunda kalmıştır. Gerek ülke ekonomilerinin ayakta kalması gerekse kovid-19 ile mücadelenin devam edebilmesi için tedarik zincirinin kesintisiz sürdürülmesi önem arz etmektedir. Halihazırda EİT ülkelerinin bazılarında da uygulanan PCR testi uygulaması, aktarma zorunluluğu gibi uygulamaların gözden geçirilmesini temenni ediyorum. Bu kısıtlayıcı ve ek maliyet getiren önlemler yerine taşımacılık belgelerinde dijitalleşmeye gidilmesi gibi tedbirlerle uluslararası ticaretin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. EİT eşgüdümünde ve üye ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları ile işbirliği halinde yürütülen sürücülere verilen vizelerin kolaylaştırılması yönündeki çalışmanın önümüzdeki dönemde sonuçlandırılmasını umuyorum.”
“İstanbul-Tahran-İslamabat Karayolu Koridoru karayolu ulaştırmasında en önemli başarılardan biri”
“İstanbul-Tahran-İslamabad Karayolu Koridoru”nda taşımacılığın başlamasının 2021 yılı karayolu ulaştırması açısından en önemli başarı olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “İstanbul-Tahran-İslamabad Karayolu Koridoru’ndaki ilk TIR sevkiyatı 24 Eylül 2021 tarihinde Pakistan’dan yola çıktı. Taşıtların İstanbul'a ulaşması sonrasında Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nde düzenlenen tören ile koridor kamuoyuna duyuruldu. Ülkemizden alınan dönüş yükleri de başarılı bir şekilde Pakistan'a ulaştırıldı. Koridorun bölge ülkeleri için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Türkiye, denizci bir ülkedir”
Denizcilik alanında EİT uhdesinde yürütülen çalışmaların ana gündem maddesinin deniz bağlantısı olmayan üye ülkelerin taşımacılık altyapısının güçlendirilmesi olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, bugün EİT üyesi 10 ülkeden sadece üçünün (Türkiye, İran, Pakistan) açık denizlere kıyısı bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin, uluslararası trafiğe açık ve neredeyse tamamı özel sektör tarafından işletilen 194 liman tesisiyle denizci bir ülke olduğunu dile getiren Karaismailoğlu;
“Çin ile Avrupa arasındaki taşımacılıkta önemli bir rol üstlenen ülkemiz, denize kıyısı olmayan üye ülkelerin lojistik bağlantılarının güçlendirilmesi adına büyük fırsatlar sunmaktadır. Trabzon ve Mersin limanlarımız başta olmak üzere tüm lojistik altyapımızla EİT ülkelerine destek vermekten memnuniyet duymaktayız.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gümrük TV