Hammadde Fiyatları Ne Olacak?
OPEC benzeri kartel yapıdaki petrokimya tesisleri arzı kısarak hammadde fiyatlarının yüzde 150’den fazla zamlanmasına tepki gösteren PAGEV, başta TOBB olmak üzere diğer tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte astronomik fiyat artışlarına karşı güç birliğiyle direnme çağrısı yapmıştı. PAGEV Genel Kurulu’nda oy birliğiyle alınan karara göre; Türkiye’deki mamul üreticilerinin, Haziran ayında Çin’de yeni petrokimya tesisleri devreye girene kadar stoklarının el verdiği ölçüde hammadde alımını durdurmasına yönelik görüş çıkmıştı. Aynı toplantıda petrokimya karteline karşı, “Hammadde Güç Birliği Platformu” oluşturmuştu.Kısa vadeli çözüm önerisinde PETKİM’in, tüm üretimini iç piyasaya kanalize etmesini talep eden PAGEV, ayrıca devletten de gümrük vergilerinden arındırılmış hammadde ithalatı yolunun açılmasını talep etmişti. Yüksek hammadde fiyatlarının üretim, istihdam ve ihracata yaptığı baskıyı ortaya koyan PAGEV, astronomik fiyat artışlarının aynı zamanda enflasyonu da körükleyeceğinin altını çizerek, duruma acil çözüm üretilmesi gerektiğine işaret etmişti. Bu amaçla, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, bir yandan sektör mensupları ve paydaşlarla yanı sıra bakanlıklarla da görüşmeler gerçekleştirmişti.
Türkiye’de iç piyasaya yönelik bu çalışmalar yapılırken, global anlamda ise Dünya’daki en büyük hammadde alıcıları olan Çin ve Türkiye plastik üreticilerinin “ortak akılla” hareket etmesi için adım atıldı. Yapılan açıklamada Çin’de haziran ayında meydana gelecek arz fazlalığı ile spekülatif fiyat balonunun sönmesi beklendiği, Türk ve Çin’li üreticiler olarak alımı durdurmak ve bu fiyatlara direnmek yönünde çalışmaları yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada;
“1. Şu anki fiyatlar, kartelin arz kısıntısı nedeniyle suni olarak yukarıya çekilmiş spekülatif fiyatlardır. Özellikle 2021 Haziran ayında Çin’de devreye girecek yeni petrokimya tesisleri ile Dünyada hammadde arzı artacak ve fiyatlar düşüşe geçecektir. Bu sebeple süreci hızlandırmak için üreticilerimizin stokları el verdiği sürece hammadde alımını durdurması ve minimum stokla çalışması hem kendilerinin, hem sektörün faydasınadır.
2. Mümkün olan tüm ürünlerde, petrokimya tesislerinden orijinal hammadde almak yerine geri dönüşümden üretilmiş hammaddelerin kullanılması önem taşıyor.” ifadelerine yer verildi.
Türk ve Çin’li üreticilerin hammadde alımlarını durdurması dünyada ses getirdi
PAGEV tarafından yapılan açıklamada Amerika, Avrupa, Çin ve Ortadoğu’daki pek çok ülkenin medyasında ve önemli kuruluşlarda Türkiye’de ortaya çıkan hammadde tepkisine yer verildiği belirtilerek “Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından New York Merkezli Standard & Poors kuruluşu Platts ve AB Merkezli Plasteurope’un, yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesiyle birlikte Çin, Rusya, Ukrayna, S. Arabistan ve Hindistan’ın medya organları hammadde konusunu haberleştirdi. Astronomik fiyat artışlarını önemli sorun olarak nitelendiren analiz ve haberler; Türkiye’deki süreci çözüm noktasındaki umut ışığı olarak yorumladılar. Platts haberinde Türkiye’nin, plastik sektöründe dünya ölçeğindeki büyüklüğüne vurgu yaparken, “Türkiye, plastik sektöründe en büyük hammadde alıcılardan biri olmasının yanında, hammadde fiyatlarında öncü durumdaki ülkelerden biri” ifadesine de yer verildi. Diğer haberlerde ise PAGEV Başkanı Eroğlu’nun “Türkiye, dünyanın en büyük 6’ncı, Avrupa’nın ise Almanya’dan sonra büyük 2’nci plastik mamul üreticisi. Gücümüzün farkındayız ve bir avuç petrokimya karteline karşı üreticilerimizin emeğine sahip çıkarken, ülkemizin enflasyonla fakirleşmesine razı olmayacağız” şeklindeki ifadelerine dikkat çekildi.” sözlerine yer verildi.
Kaynak: Gümrük TV