Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Olsa Dahi Forklift İthalatında Gümrük Vergisinin Tahsil Edilmesi Gerekiyor
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Yatırım
Teşvik/Forklift” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, 29.06.2021 tarihli ve 31526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2012/3305 sayılı Kararda değişiklik yapan 28/6/2021 tarihli ve 4191 sayılı Kararın 5 inci maddesi ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 9 uncu maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarının değiştirildiği ve anılan Karara "Ek-8: Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi"nin eklendiği belirtildi.
Buna göre; 2012/3305 sayılı Kararın 9/2 nci maddesinde "Teşvik belgesi kapsamında otobüs, çekici (Euro normlarına uygun yeşil motoru haiz olanlar hariç), mobilya, motorbot, kamyon (off-road truck tipi karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar hariç), transmikser, beton santrali, forklift ve beton pompası ithal edilmesi halinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilir." hükmü yer almakta iken, söz konusu değişiklik ile anılan fıkra;
"Makine ve teçhizat bedelinin yüzde beşine kadar yedek parça ve Ek-8'de yer alan makine ve teçhizat gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dâhil edilebilir." şeklinde düzenlendiği, Ek-8 'de düzenlenen "Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat Listesi" başlıklı listede forkliftlerin de yer aldığına dikkat çekildi.
Söz konusu mevzuat değişikliğine ilişkin olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 10.12.2021 tarihli yazısına atıfla;
"1. Yatırım başlama tarihi 29.06.2021 öncesi olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında "forklift" ithal edilmesi halinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan forklift dışında kalan ancak forklift ile benzer ticari tanıma sahip olan makineler için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmasında sakınca bulunmamaktadır.
2. Yatırım başlama tarihi 29.06.2021 ve sonrası olan yatırım teşvik belgelerinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında 2012/3305 sayılı Kararın EK-8 listesinde yer alan makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilmesi gerekmektedir."
denildiği aktarıldı.
Bununla birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının forklift dışında kalan ancak forklift ile benzer ticari tanıma sahip olan makineler için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmasında sakınca bulunmadığı yönündeki görüşünün uygulanmasında söz konusu araçların sınıflandırmasına ilişkin aşağıda yer verilen hususların dikkate alınması gerektiği bildirildi:
Türk Gümrük Tarife Cetveli 84.27 tarife pozisyonunda "Forkliftler; kaldırma ve elleçleme tertibatı olan diğer yük arabaları" sınıflandırılmakta olup, pozisyon metninde yer alan "diğer yük arabaları" ifadesinden de anlaşılacağı üzere forkliftler de özel bir yük arabası çeşidi olarak nitelendirildiği ifade edildi.
84.27 tarife pozisyonu izahname notlarında ise forkliftler için "...bunların bazıları geniş ebatta olup dikey vaziyetteki bir direk üzerinde kayarak hareket eden bir kaldırma vagonu ile yükü taşırlar. Kaldırma mekanizması, normalde sürücü mahallinin ön kısmına yerleştirilmiştir. Bu kaldırma mekanizması, hareket esnasında yüke destek görevi görmek ve bu yükü istif etmek üzere ya da taşıt üzerindeki bir yere koymak maksadı ile kaldırmak üzere imal edilmiştir." şeklinde açıklama getirildiği iletildi.
Diğer taraftan, 84.27 tarife pozisyonu alt açılımlarının belirlenmesinde eşyanın "forklift" yada "diğer yük arabası" olması önem arz etmediğinden belirtilen açıklama dışında tarife mevzuatında başkaca bir ayırım kriteri bulunmadığına dikkat çekildi.
Bu itibarla, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilmiş forklift ithali işlemlerine ilişkin olarak yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde gerekli araştırmanın yapılarak, bu kapsamda değerlendirilen eşyadan gümrük vergisinin tahsil edilmesi gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV