İmalat Sektörü İhracatında Büyük Artış
Türkiye imalat sektörünün ihracat pazarlarındaki faaliyetini ölçen Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerine göre imalat sektörü ihracatı Martta güçlü bir artış göstererek 54,7'ye yükseldi.Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2021 dönemi sonuçlarını açıkladı. Eşik değer 50'nin üzerinde ölçülen rakamların ihracatta iyileşmeye, 50'nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiği belirtilerek, endeksin Martta dikkat çekici bir artışla 54,7’ye yükseldiği ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarının güçlü iyileşme sinyali verdiği vurgulandı. Şubat’ta 51,5 olarak ölçülen Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin üst üste iki ay güçlenerek son 33 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi.
Abd İmalat Sektörü İhracatı 2014'ten Beri En Yüksek Seviyede
Raporun devamında, imalat sanayi üretiminin birçok ülkede ivme kazanarak Türkiye’deki imalatçıların ihracat pazarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturan Almanya, Birleşik Krallık ve ABD gibi kilit pazarların toplam aktivitesinde güçlü artışları desteklediği bildirildi. Fransa’da ise altı aylık daralma döneminin ardından üretimin yatay seyrettiği, BRIC ülkelerinde ise sert daralma yaşanan Brezilya dışında Rusya, Hindistan ve Çin’de ekonomik aktivitenin büyüdüğü belirtildi.
Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 6’sını oluşturan ABD’de ekonomik aktivitenin 2021’in ilk iki ayında olduğu gibi martta da güçlü bir artış gösterdiği vurgulanarak büyüme hızının Ağustos 2014’ten beri en yüksek düzeyde gerçekleştiği kaydedildi.
Diğer kilit pazarların ise talep koşulları ilk çeyrek sonunda belirgin iyileşme gösterirken büyüme genellikle imalat sanayi odaklı gerçekleşti. Almanya’da üretim üç yılı aşkın bir dönemin en hızlı artışını gösterdi. Büyüme bölgesine geri dönen Birleşik Krallık’ta ise ekonomik aktivite keskin bir şekilde arttı ve bu artış geçen yılın Ağustos ayından beri en yüksek oranda kaydedildi. Öte yandan, koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik kısıtlamalara bağlı olarak diğer bazı önemli ihracat pazarlarında talep kırılganlığının devam ettiği gözlemlendi. Fransa’da altı aylık daralma döneminin ardından üretimin yatay seyrettiği belirtildi. İspanya’da aktivite son sekiz ayda ilk kez istikrar kazanırken, İtalya’da üretimin üst üste ikinci ay arttığı, ancak büyüme hızının ılımlı düzeyde kaldığı ifade edildi.
Kaynak: Gümrük TV