“Sınırda Karbon Düzenlemesinin Uygunluğu Konusunda Şüpheler Devam Ediyor”
Avrupa Birliği’nin 2026 yılında uygulamayı planladığı
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği
tarafından düzenlenen toplantı kapsamında ele alındı.
Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği tarafından düzenlenen konferansta konuşan Cambridge Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü'nün araştırma lideri Sanna Markkanen, Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD)'nin gerekli emisyon kesintilerini yeterince hızlı bir şekilde gerçekleştirmesinin zor olduğunu ve başka bir yol olup olmadığının sorgulandığını belirtti.
Markkanen, piyasa bozulmalarını önlemek için mekanizmanın kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Konferansta ayrıca, ülkelerin ürünlerinin halihazırda "yeşil" olan bölümünü AB'ye ihraç etmesini engellemek ve yeşil olmayan bölümünü ise başka yerlere satmasını önlemek için atlatma önleyici tedbirlerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.
Avrupa demir-dışı birliği Eurometaux'dan Cillian O'Donoghue; 2030 yılına kadar dolaylı emisyonların SKD'den hariç tutulması gerektiğini ve bu noktada enerji sektörünün karbondan arındırılmasının üreticiler için ilgili maliyetleri azaltacağını ifade etti.
O'Donoghue, ihracat sorununa bir çözüm bulunmadıkça SKD'nin hiçbir anlamı olmadığını ve 2030 yılına kadar ücretsiz AB ETS tahsisatlarını sürdürmenin o zamana kadar en kolay çözüm yolu olacağını vurguladı.
Avrupa Komisyonu Vergi ve Gümrük Birliği Birim Başkanı Vicente Hurtado Roa, ihracat için çözümün nasıl olacağına dair şüpheler olduğunu belirterek bunun devam eden bir tartışma olduğunu sözlerine ekledi.
Önümüzdeki yılın ilk yarısında AB Konseyi başkanlığını devralacak olan Fransa’nın, Temmuz ayından itibaren Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve AB Konseyi arasında üçlü görüşmeleri başlatabilecek konumda olacak kadar ilerleme kaydetmek istediğini belirten Hurtado Roa’ya göre, görüşmelerin 2022 yılı sonuna kadar sonuçlandırılması hedefleniyor.
Avrupa Komisyonu, Temmuz ayında SKD için tekliflerini sundu. Komisyonun planına göre, söz konusu önlem 2023-2025 üzerinden bir geçiş aşamasının ardından 2026'da tamamen uygulanacak.
Kaynak: Gümrük TV