Doğal Çiçek Soğanlarının İhracat Listesi Yayınlandı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Doğal Çiçek Soğanlarının 2022 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2021/46) yer aldı.Tebliğ ile 2022 yılı için doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerini; doğa ve üretim olarak kotayla sınırlandırılan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerini; ihracat miktarları ve çevre ölçüleri ile ihracatı üretimden serbest olan çiçek soğanlarının familyalarını, cinslerini ve türlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
2022 yılında doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının familyaları, cinsleri ve türleri, doğa ve üretim olarak kotayla sınırlandırılan çiçek soğanlarının familyaları, cinsleri ve türleri, ihracat miktarları ve çevre ölçüleri ile ihracatı üretimden serbest olan çiçek soğanlarının familyaları, cinsleri ve türleri haberin devamında yer alan ‘Tebliğ Ekindeki’ tabloda gösteriliyor.
Tablonun (I) numaralı sütununda yer alan türlerin ihracatı yapılamıyor. İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31) gereğince GTİP numarası “0714.90.20.00.12” ve “1106.20.90.00.11” olan Orchidaceae (salep) familyası türlerinin yumru ve droglarının da (toz, tablet ve her türlü formda) ihracatı yapılamıyor.
Tablonun (II) numaralı sütununda yer alan türlerin firmalar bazında ihracat kontenjanı, Teknik Komite tarafından tespit ediliyor ve Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde yürürlüğe konuluyor. Tespit edilen ihracat kontenjanları Bakanlık tarafından firmalara bildiriliyor. Tebliğ kapsamındaki tüm türlerin firmalar arasında kontenjan devri yapılamıyor.
Firmalar, Tablonun (II) numaralı sütununda yer alan türlere ait doğa kontenjanlarını, il müdürlüğünden ve/veya Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı tarafından düzenlenecek Menşei Belgesi karşılığında doğadan; üretim kontenjanlarını ise il müdürlüğünce verilen Hasat Belgesi karşılığında, kendilerine kayıtlı tarlalardan veya kendi adlarına sözleşme yapılmış çiftçilere ait tarlalardan temin edebilecek.
Tablonun her üç sütununda yer alan türlerin aksamlarının (yaprak, tohum, çiçek, yumru ve benzeri) ihraç edilebilmesi için Bakanlıktan ihraç müsaadesi alınması gerekiyor.
Tablonun (III) numaralı sütunundaki kültüre alınan türlere, il müdürlüğünden alınan Hasat Belgesine istinaden, Lilium candidum (Akzambak), Lilium martagon (Türkzambağı/Sultanzambağı), Iris tuberosum (Süsen), Calla aethiopica (Kalla), Polianthes tuberosa (Sümbülteber), Fritillaria persica (Adıyaman lalesi/Kırklale), Fritillaria imperialis (Ağlayangelin), Anemone blanda (Dağlalesi), Geranium tuberosum (Çakmuz), Sternbergia lutea (Karaçiğdem), Dracunculus vulgaris (Yılanbıçağı), Arum italicum (Yılanyastığı), Arum dioscorides (Tirşikpancarı) ve Urginea maritima (Adasoğanı) türleri için il müdürlüğünce ihraç izni verilecek. Bu türlerden CITES’e tabi olanlar için BÜGEM tarafından CITES İzin Belgesi düzenlenecek.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Tebliğ eki için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV