“Türkiye Küresel Tedarik Zincirinde Hızla Öne Çıkabilir”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Küresel tedarik zincirinde
yaşanan dönüşümün yanı sıra yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde
atılan adımlar da önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor.” dedi.
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kurum olarak ekonominin tüm kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylece sahadaki durumu en iyi şekilde görüp, sorunları ve sıkıntıları tespit ettiklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini vurgulayarak, "Yüksek faiz yükünden kurtulmanın yanı sıra mali piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıyoruz. Ayrıca kamuda bekleyen özel sektör alacaklarının ödenmesine yönelik olumlu ve somut adımlar başladığını da memnuniyetle takip ediyoruz." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, başta hizmetler ve ticaret kesimi olmak üzere salgından en çok etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörler için destek adımlarının sürdürülmesinin de faydalı olacağına inandığını ifade etti.
“Bu süreçte kazanan ülkeler arasında konumlanmalıyız”
Dış ticaret rakamlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, “İhracat hacminde rekor seviyeleri yakaladık. Yıllık bazda 220 milyar doların üzerine çıktık. Turizm, müteahhitlik ve lojistik gibi hizmet sektörlerimizin döviz girdisinde de geçen sene 35 milyar dolar iken, ekim ayı itibariyle yıllık 53 milyar doları bulduk.” dedi.
Bu yıl ilk defa, küresel ticaretten alınan payın yüzde 1’ün üzerine çıktığını aktaran Hisarcıklıoğlu, yapılan analizlere göre, 2022 yılında küresel ticaret hacminin 22 trilyon dolar olarak gerçekleşebileceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “bizim de buradaki payımızı artırmamızla birlikte, seneye ihracatta yeni bir rekor daha kırmamız mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, ABD ve AB'nin Asya'ya bağımlı kaynak tedariki modelini değiştirme isteğinin Türkiye'yi küresel tedarik zincirinde öne çıkarak güvenilir tedarikçi ülke konumuna hızla taşıyabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Bunun için bir yandan istikrarı güçlendirmeye dönük adımları atarken bir yandan da 2022 ve sonrasında sürdürülebilir büyüme ve katma değeri yüksek üretim ve ihracata dönük planlamaları yapmamız gerekiyor. Küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşümün yanı sıra yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar da önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor. Bizim de Türkiye olarak bu yeni dönemde ülkemizi ve iş dünyamızı iyi konumlayabilmemiz için gereken adımları hızla atmamız lazım. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmalı, ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında konumlanmalıyız."
Kaynak: Gümrük TV