GMYD, Sınavlarda Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine Dikkat Çekti
Gümrük Müşavir Yardımcıları ve Stajyerleri Derneği, Ticaret
Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “Gümrük Müşavirliği ve Gümrük
Müşavir Yardımcılığı Sınavlarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” hakkında
bir yazı yayımladı.
20 Kasım’da gerçekleştirilen Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavlarının ardından Gümrük Müşavir Yardımcıları ve Stajyerleri Derneği (GMYD) dernek üyelerinden gelen şikayetler çerçevesinde bir değerlendirme yazısı yayımladı.
Yazıda, Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi (ASYM) tarafından yapılan Gümrük Müşavirliği Ön Eleme sınavına 481 adayın, Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına ise 958 adayın katıldığı bilgisi aktarıldı.
Ankara Üniversitesinin çeşitli kampüslerinde yapılan sınavlarda, fiziki koşullar, soru konuları, soruların soru başına verilen zamana göre uzun, mevzuat dilinden uzak şekilde karmaşık olması ve benzeri sebeplerle dernek üyelerinin mağduriyetler yaşadığı iletildi.
Bu doğrultuda yazıda, yaşanan sınav mağduriyetleri göz önüne alınarak, sorunların tespiti ve bu sorunlara sebep olan etkenler ile çözüm önerilerine yer verildi.
Sınav sonrasında oluşan mağduriyetler sebebiyle gerek Ticaret Bakanlığı, gerek meslek örgütü gerekse de yargıda gereksiz bir iş yükü ve kaynak kaybı oluştuğu belirtilerek, yazının çözüm önerileri kısmında bu kayıpların önüne geçilebileceği düşünülen detaylara yer verildiği aktarıldı.
“Yaşanan Sorunlar;
1- Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavlarının zorluk standardının olmaması,
2- Salonlarda bulunan özellikle ısıtma ve yer problemi, zaten baskı altında olan bir kişinin 150 dk boyunca soğuk bir ortamda hareketsiz olması dikkat kaybına sebep olması,
3- Sınav tarihinin net belirli olmamasından kaynaklı konsantrasyon eksikliği,
4- Sınav kitapçıklarındaki yazı puntolarının küçük, soruların verilen süreye göre uzun olması,
5- Soruların mevzuat dilinden uzak olması sebebi ile soruların kendisini ifade etme yeteneğinden yoksun olması,
6- Sorularda kelime oyunları olması sebebiyle soruların bilgi ölçme niteliğinden uzaklaşarak dikkat ölçme vasfı kazanması,
7- Hesaplama sorularının uzunluğu, bazılarının hatalı olması, hesap makinasının kullanılmasının yasaklanması ile soruların bilgi ölçmekten uzaklaşarak sadece çözümünün zorlaştırılması,
8- Gümrük Yönetmeliğinin 567. Maddesi’nin çok genel ifadeler ile oluşmuş olması sebebiyle sınavda netliğin tam sağlanamamış olması, Soru dağılım oranının 566. Maddedeki gibi açıkça ifade edilmesi,
9- Sınavın yapıldığı şehrin Ankara olması fakat katılan adayların çoğunun farklı şehirlerden gelmesi gerek maddi gerekse manevi külfet oluşturmaktadır.
10- Hatalı soruların puanlamaya alınmaması cevabı doğru yapan adayların puanlarının düşmesine sebep olmaktadır.
11- GMY Sınavında Genel Kültür sorularının(%20) oranının barajı 70 olan bir sınava göre yüksek olması.
Sorunların sebepleri;
1- Sınavı yapan kuruluşun netleşmemesi ve son ana kadar soruların kesinleşememesi sebebiyle her sınavda standardın değişkenlik gösterdiği düşünülmektedir,
2- Sınavın fiziki şartlarının hassasiyetle düşünülmesini, adayları zorlayacak şartların önüne geçilmesi,
3- Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavları mesleki bir alan sınavı olması hasebiyle mesleki soruların mesleki bilginin ölçülmesi açısından daha net sorulmaması,
4- Bir Gümrük Müşaviri adayının kesinlikle bilmesi gereken soru hesaplamalardır. Fakat sınav stresi ve baskısı altında hata yapılmaması adına soruların tam sayılardan sorulmaması ve hesap makinesi verilmemesi adayların mesleki bilgiden uzaklaşıp matematik bilgisinin de sorgulanması,
5- Gümrük Yönetmeliği 567. Maddede belirtilen çok açık ifadeler sınavın belli bir standarda oturmasını zorlaştırmaktadır.
Çözüm Önerileri;
1- Tüm mesleki derneklerin bir araya gelecekleri bir çalıştay yapılarak tüm paydaşların kaynak kayıplarının önüne geçecek bir Sınav Yönetmeliğinin düzenlenmesi.
2- Sınavı yapan kurumun, Bakanlık tarafından oluşturulan ya da belli bir oranını bakanlık tarafından hazırlanan soruları fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış bir havuzda toplanarak saklaması, ya da Bakanlık tarafında aynı şartlarda muhafaza edilmesi.
3- Sınavın zorluk derecesinin bir standart ile belirlenmesi, bu uygulamanın da 2. maddede bertilen ve zorluk dereceleri daha önceden hazırlanmış gruplardan belli oranlarda seçilmesi kaydı ile belirlenmesi (Örnek: 1. Grup Sorular Zor soru, 2. Grup sorular Orta zorlukta soru, 3. Grup sorular kolay soru. Zor Soru %20, Orta Zor %20, Kolay %20, vs)
4- Sınavın fiziki şartlarının uygunluğu açısından sınavdan önce belirlenecek bir kurum tarafından denetlenerek tutanak altına alınması uygun olacaktır.
5- Düzenlenecek olan Sınav Yönetmeliğinde sınav konuları net olarak belirtilmeli, geçmiş senelerde açılan davaların bilirkişi raporlarında “ Gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konular, uluslararası anlaşmalar ile Avrupa Birliği mevzuatının gümrüğe ilişkin hükümleri gibi ucu açık ve çok geniş ifadelerin” bu gibi durumlara sebep olacağı vurgusu defaten yapılmıştı. Bu sebeple Sınav sorularının mümkünse konu konu veya net şekilde belirtilmesi gerekmektedir.
6- Birçok mesleki sınavda olduğu gibi soru dağılım oranlarının söz konusu yönetmelikte belirtilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
7- Sınavın yapılacağı tarih konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor, bildiğiniz gibi binlerce sayfa mevzuat okuyan meslektaşlarımız on binlerce soru çözüyorlar, sınava hazır olmak için sürekli eğitime konsantre oluyorlar bu sebeple “Yazılı ve sözlü sınavlarının tarihi ve başvuru koşulları sınav tarihinden en az bir ay önce ilan edilir.” Maddesinin “sınavın yapılacağı senenin başında açıklanır.” şeklinde düzenlenmesinin gerek eğitim programı gerekse iş yerlerindeki iş akışı açısından önemli bir detay olduğunu düşünmekteyiz.
8- Sınava girecek adayların bağlı oldukları dernek merkezlerinde sınav yapılması eğer bu durum kontrolü zor bir hal alıyorsa en çok başvurunun yapıldığı şehirde yapılması ciddi bir vakit ve kaynak kaybının önüne geçecektir.
9- Hesaplama sorularının net sorulması ve basit hesap makinesi kullanımına izin verilmesi adayların matematik ile değil tahakkuk bilgilerinin sınanması açısında daha verimli olacağını düşünmekteyiz.
10- Sınavı yapan kurum tarafından hatalı sorulan veya çift cevap bulunan sorular bulunması halinde hatalı sorulan soruların doğru sayılmasının yönetmelikte belirtilmesi.
11- Gümrük Müşavirliği sözlü sınavın kaldırılarak yerine daha önce de olduğu gibi test usulü Mesleki Yeterlilik sınavının yapılması.
12- Gümrük Müşavirliği Ön Eleme sınavını geçen adayların Mesleki Yeterlilik sınavında elenmesi halinde tekrar Ön Eleme sınavına girilmeden direkt Mesleki Yeterlilik sınavına girilmesine imkân tanınması.
13- Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavındaki genel kültür sorularının oranının azaltılması ve meslek odaklı sorulara ağırlık verilmesi.
14- Sınava giriş sayısının herhangi bir kısıtlamaya gidilmeden benzer meslek örgütlerinde olduğu yapılacak olan çalıştay ile düzenlenmesi ve belirlenen haklar içinde başaralı olamayan adayların belirli bir süre bekletilerek sonra haklarının yeniden verilmesi hususunun daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.”
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV