AB, Seramik Karo İthalatına Anti-Damping Soruşturması Başlattı
Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri (BAİB), “AB Anti-Damping
Soruşturması /Seramik Karo” hakkında bir duyuru yayımladı.
Duyuruda, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün yazısına atıf yapılarak; Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’nin yanı sıra Hindistan menşeli "Seramik Karo” (6907 21 00, 6907 22 00, 6907 23 00, 6907 30 00 ve 6907 40 00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 13 Aralık 2021 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı belirtildi.
Anti-damping soruşturması çerçevesinde Türkiye menşeli "Seramik Karo” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen Türkiye menşeli seramik karo ithalatının AB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek. Soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarla ilgili olumlu karar verilmesi halinde Türk firmalarına anti - damping vergisi uygulanacak.
Yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabiliyor. Bu kapsamda mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirilebiliyor. Söz konusu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından kaynaklanabiliyor.
Bu çerçevede, açılış bildiriminin "2. Product under investigation” başlığı altında soruşturma konusu ürünler tanımlanırken; burada tanımlanan ürün yelpazesine ilişkin yapılacak yorumların 10 gün içerisinde Komisyon'a iletilmesi gerekiyor.
Söz konusu bildirime göre, dampinge ilişkin inceleme dönemi 1 Temmuz 2020-30 Haziran 2021 dönemini, zarara ilişkin inceleme dönemi ise 1 Ocak 2018-30 Haziran 2021 dönemini kapsayacak.
Taraf olmak isteyen tüm ihracatçı üretici firmaların, açılış bildiriminin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı tarihten (13 Aralık 2021) itibaren 7 gün içerisinde, söz konusu bildirimin ekinde yer alan örnekleme formu ile kendilerini Komisyon'a tanıtmaları gerekiyor.
Bahse konu formu dolduran ihracatçılar, ihracatçı soru formunu doldurmayı kabul etmiş sayılacak ve ihracatçı soru formlarına “https://trade.ec.europa.eu/tdi/case_details.cfm?id=2559” adresinden ulaşılabilecek.
Örnekleme formlarının, Komisyon tarafından incelenmesinin ardından ihracatçılara örneklemeye seçilip seçilmedikleri bildirilecek ve bildirimin ardından örneklemeye seçilen ihracatçıların 30 gün içerisinde soru formu yanıtlarını Komisyon'a iletmesi gerekecek. Örneklemeye itirazların olması halinde, Komisyon'un örnekleme kararını bildirmesinden 3 gün içerisinde bu itirazlar Komisyon'a yapılabilecek.
Zarara ilişkin görüş bildirmek isteyen tarafların ise soruşturma açılış tarihinden itibaren 37 gün içerisinde görüşlerini Komisyon'a iletmesi gerekiyor. Ayrıca, soruşturmanın açılmasına ilişkin bir dinleme toplantısı talebi varsa; bu talebin, açılış bildiriminin yayımı tarihinden itibaren (13 Aralık 2021) 15 gün içerisinde Komisyon'a bildirilmesi gerekiyor.
Soruşturma kapsamında Komisyon tarafından yapılacak tüm bildirimler, TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI) sistemi üzerinden gerçekleştirilecek ve taraflar sunacakları tüm bilgi ve belgeleri yine aynı sistem üzerinden yapacaklar.
İlgili Açılış Bildirimi için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV