Demiryolu Yük Taşımacılığında Hedef 50 Milyon Tonun Üzerine Çıkmak
Bakan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Lojistik Master Planı
çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle karasal taşımacılıkta
demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2022 Bütçesi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Genel Kurul’da konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, demiryolu sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında demiryolu yatırımlarına değinen Karaismailoğlu, şunları söyledi:
“Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı yüzde 188 artırdık. Orta Koridor, Pekin’den başlayıp, Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Çin’e giden ihracat trenlerimiz uluslararası ticarette önemli rol alıyor. Kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun kapasitesini 2024 yılı sonunda 3 milyon yolcuya ve 20 milyon ton yük taşımaya yükseltmeyi hedefliyoruz.
Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planlanan projelerle karasal taşımacılıkta demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Karaismailoğlu, “4 bin 7 kilometre hızlı tren, 357 kilometre konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4 bin 364 kilometre hattımızın yapım çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi.
“Lojistik çalışmalarımız ile demiryollarımızı, limanlar ve havalimanlarına bağlıyoruz”
İmalat sektörünün lojistik maliyetini düşürmek ve ihracatı artırmak için demiryolu yatırımlarına devam edeceklerini aktaran Karaismailoğlu, bunun bir seferberlik olduğunun altını çizdi. Yolcu ve yük taşımacılığının birlikte gerçekleştirileceği hızlı tren projelerinin yanı sıra konvansiyonel hatlarda da iyileştirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini aktaran Bakan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Lojistik çalışmalarımız kapsamında, demiryollarımızı, limanlar ve havalimanlarına bağlıyoruz. Yatırımlarımızdaki demiryolu payını, yüzde 48’e yükselttik. 2023 yılında da yüzde 63’e çıkaracağız. Demiryollarında 2021 yılı yük taşıma hedefimiz 36,5 milyon ton. 2023 yılında 50 milyon tonun üzerine çıkacağız. Türkiye, bölgesel yük taşımacılığında önemli bir ticaret hacmine sahip, bu potansiyeli lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız.”
2035 yılına kadar, demiryolundan kaynaklı emisyonları, en az yüzde 75 oranında azaltmanın da en önemli gündem maddesi olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, şunları dile getirdi:
“Demiryolu yatırımlarımızla her yıl 770 milyon dolar tasarruf elde ediyoruz. Demiryolu Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlayarak karbon salımını azaltacak stratejileri belirliyor ve hayata geçiriyoruz. Lojistik Master Planı dikkate alınarak bir taraftan demiryolu ağımızın ve lojistik merkezlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için işletme modelleri geliştiriyoruz, diğer taraftan demiryolu hat uzunluğunun 28 bin 590 kilometreye çıkarmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.”
Kaynak: Gümrük TV