Konteyner Ek Süre İşlemleri
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Konteyner Ek
Süre İşlemleri” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün yazısına atıfla; son zamanlarda geçici ithalat rejimi kapsamında yurda girişi yapılan konteyner için Bölge Müdürlüklerine yapılan ek süre talebi başvurularında,
- Söz konusu konteynerin içinde bulunan eşyanın tasfiyelik hale geldiği,
- Tasfiyelik eşyanın geçici depolama alanında konteynerin içinde bulunmaya devam ettiği,
- Tasfiye işlemleri tamamlanmadığından konteynerin yurtiçinde azami kalış süresinde yurtdışı edilemediği,
- Bu durumun yükümlüsüne zaman kaybı ve ekonomik külfet oluşturduğu şeklinde şikâyetler alındığı ifade edildi.
Bu nedenle gümrük gözetimi altındaki konteynerlerin içindeki eşyanın tasfiye işlemleri tamamlanıncaya kadar geçici ithalat rejimi kapsamında yurtiçinde kalış sürelerinin durdurulması talep edildiği aktarıldı.
Yazıda devamla, 1972 Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesi'nin ve Geçici İthalat Sözleşmesi'nin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7’nci maddesi gereğince, geçici ithal edilen konteynerlerin tescil tarihinden itibaren 6 ay içinde yeniden ihraç edilmesi gerektiği anımsatıldı. 6 aylık sürenin bitiminden önce yapılan süre uzatım taleplerinin mücbir sebep belgesi aranmaksızın gümrük idaresince değerlendirildiği hatırlatılarak, bundan sonraki süre uzatımı taleplerinin ise Bölge Müdürlüklerince karşılandığı belirtildi.
Gümrük Kanununun 130’ncu maddesi ile eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresinin azami yirmi dört ay olarak belirlendiği hatırlatıldı. Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan konteynerler için de azami kalış süresinin yirmi dört ay olduğu aktarılarak, süre aşımı durumunda ise, aşılan süreye bağlı olarak Gümrük Kanununun 241 veya 238’inci maddeleri gereğince müeyyide uygulanması gerektiği vurgulandı.
Diğer taraftan, Gümrük Yönetmeliğinin 31’inci maddesinde, yükümlünün iradesi dışında meydana gelen ve müdahalesiyle önlenemeyecek diğer durumların mücbir sebep ve beklenmeyen haller arasında sayıldığı ve mücbir sebep ile beklenmeyen hallerden herhangi birinin bulunması halinde, bu sebep ortadan kalkıncaya kadar Kanun'da belirtilen sürelerin işlemeyeceğinin altı çizildi.
Geçici ithalat rejimi kapsamında gümrük gözetiminde bulunan konteynerlerin yurtiçindeki kalış sürelerinin, konteynerin içinde bulunan eşyanın tasfiyelik hale geldiği durumlarda tasfiye işlemleri tamamlanıncaya kadar durdurulmasının uygun bulunduğu bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV