Küresel İmalat PMI Kasım Ayında Düşük Seyretti
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri Raporu’na göre, küresel imalat PMI Kasım'da 0,1 puanlık düşüşle 54,2 değerini aldı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri Raporu’nu açıkladı.
Rapora göre, küresel imalat sektöründe arz yönlü baskılara rağmen üretim artışı hafif hızlandı. Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım'da 0,1 puanlık düşüşle 54,2 değerini aldı. Üretimin hafif hız kazanmasına rağmen yeni siparişler ve istihdam artışı yavaşladı.
Kasım'da İmalat PMI endekslerinin hesaplandığı 31 ulusal ekonomiden 26'sında endeks eşik değer 50,0'nin üzerinde gerçekleşti. Ancak fiyat artışları ve tedarik gecikmeleri rekor düzeylere yakın seyretti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım'da 0,8 puan artışla 52'ye yükseldi. Üretim yeniden büyümeye geçerken istihdamın artış eğilimi 1,5 yıla ulaştı. İhracattaki güçlü seyre rağmen toplam yeni siparişler hız kesti. Kur artışı, yüksek emtia fiyatları ve arz kısıtları nedeniyle enflasyonist baskılar yoğunlaştı.
Avrupa’da tedarik darboğazlarının yol açtığı yüksek enflasyonist baskı devam etti
Euro Bölgesi’nde, İmalat PMI Kasım'da 0,1 puanlık sınırlı bir artışla 58,4 değerini aldı. Endeksin güçlü seviyesine rağmen imalatçılar özellikle ham madde tedarik etme konusunda ciddi zorluklarla karşılaşmaya devam etti.
Kasım'da kıtadaki en güçlü imalat sanayi performansı İtalya, Hollanda ve İrlanda'da gerçekleşti. İmalat PMI İtalya'da anket tarihinin rekor seviyesinde ölçülürken Yunanistan'da da tarihsel olarak yüksek değerlerinden birini aldı. İngiltere'de de üretim artışı ivme kazandı.
Yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirlerindeki darboğaz nedeniyle birçok ülkede girdi ve satış fiyatları enflasyonu zirve seviyelerde seyretti. İmalatçı firmaların tedarik güvenliği sağlamak amacıyla stok biriktirme eğilimlerinin güçlendiği görüldü.
Çin'de son dört ayın ilk üretim artışı kaydedildi; ASEAN ülkelerinde toparlanma sürdü
Kasım'da Asya-Pasifik ekonomilerinin büyük bir kısmında faaliyet koşulları iyileşti. En güçlü imalat sanayi performansı Avustralya, Hindistan ve Tayvan'da gerçekleşti.
Çin'de imalat sanayi aktivitesi Ekim'deki hafif iyileşmenin ardından Kasım'da yatay seyretti. Arz kısıtlarının hafiflemesiyle üretim son dört ayda ilk kez artış gösterdi.
Japonya'da yeni siparişler ve üretimde yedi ayın en yüksek artışı görülürken diğer taraftan tedarik zinciri aksamaları ve maliyet enflasyonu güçlendi.
Rusya'da faaliyet koşulları son altı ayın en güçlü iyileşmesini kaydetti ve istihdamda 2018 sonundan beri en hızlı artış gerçekleşti.
Güney Kore'de ham madde yetersizlikleri nedeniyle imalat sanayi üretimi üst üste ikinci ay azalırken yeni siparişler de durağan seyretti.
ASEAN bölgesinde Ekim ayında başlayan toparlanma devam etti. İmalat PMI Ekim ayına göre azalsa da, üretim alt endeksi anket geçmişinin rekor seviyelerine yakın gerçekleşti.
Amerika’da arz kısıtları ve enflasyonist baskılar kıta genelinde hissedildi
ABD'de 58,3 ile oldukça yüksek gerçekleşen İmalat PMI endeksine rağmen talepteki ivme kaybı ve arz güçlükleri nedeniyle Kasım'da son 11 ayın en düşük büyümesi gerçekleşti. İşgücü kıtlığı nedeniyle istihdam artışının yavaşladığı gözlendi.
Kanada'da güçlü seyreden üretim artışına bağlı olarak sektörün büyüme trendi 17 ayı geride bıraktı. Ancak yükselen girdi enflasyonu ve ham madde tedarikindeki zorluklar büyüme temposunu sınırladı.
Meksika'daki imalat firmaları Ekim'de olduğu gibi Kasım ayında da arz yönlü aksaklıklardan olumsuz etkilendi. Üretim daralmaya devam ederken girdi fiyatları enflasyonu oldukça yüksek seyretti.
İmalat PMI hesaplanan iki Güney Amerika ülkesinden Brezilya'da yüksek enflasyon, artan faizler ve zayıflayan nedeniyle imalat sektörü durgunluğa girdi. Kolombiya'da ise endeks Ekim ayına göre artsa da enflasyondaki yükseliş gelecek aylara ilişkin belirsizlik yaratıyor.
Kaynak: Gümrük TV