Haciz İşlemleri Süreci Denetimi Bulgu Paylaşım Formu
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü “2021/1.2 Sayılı
Haciz İşlemleri Süreci Denetimi Bulgu Paylaşım Formu” hakkında bir yazı
yayımladı.
Yazıda; 2021 Yılı İç Denetim Programı kapsamında gerçekleştirilmekte olan "Haciz İşlemleri" konulu denetim faaliyetine ilişkin hazırlanan bulgu paylaşım formunda "Haciz işlemleri ile ilgili mevcut sorunlar ve meri mevzuat hükümleri göz önüne alınarak haciz işlemleri ile ilgili mal varlığı araştırmaları ve fiili haciz işlemlerinin ivedi şekilde tamamlanması için gümrük idarelerinin talimatlandırılması için yazı yazılması ve personele duyurulması önerilmektedir." denildiği ifade edildi.
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 201 inci maddesinde süresi içinde ödenmeyen kesinleşmiş gümrük vergileri hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağının düzenlendiği anımsatıldı. 6183 sayılı Kanunun 102 nci maddesinde ise amme alacağının, para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuz olmak üzere, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrayacağı hükmü yer aldığı belirtildi.
Bununla birlikte aynı Kanunun 103 üncü maddesinde;
1. Ödeme,
2. Haciz tatbiki,
3. Cebren tahsil ve takip muameleleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilat,
4. Ödeme emri tebliği,
5. Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi,
6. Yukardaki 5 sırada gösterilen muamelelerden her hangi birinin kefile veya yabancı şahıs ve kurumlar mümessillerine tatbiki veya bunlar tarafından yapılması,
7. İhtilaflı amme alacaklarında kaza mercilerince bozma kararı verilmesi,
8. Amme alacağının teminata bağlanması,
9. Kaza mercilerince icranın tehirine karar verilmesi,
10. İki amme idaresi arasında mevcut bir borç için alacaklı amme idaresi tarafından borçlu amme idaresine borcun ödenmesi için yazı ile müracaat edilmesi,
11. Amme alacağının özel kanunlara göre ödenmek üzere müracaatta bulunulması ve/veya ödeme planına bağlanması.
Hallerinde tahsil zamanaşımının kesileceğinin düzenlendiği, anılan madde hükmünün devamında; kesilmenin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren zamanaşımı yeniden işlemeye başlayacağı ve zamanaşımının bir bozma kararıyla kesilmesi halinde zamanaşımı başlangıcı yeni vade gününün rastladığı, amme alacağının teminata bağlanması veya icranın kaza mercilerince durdurulması hallerinde zamanaşımı başlangıcı teminatın kalktığı ve durma süresinin sona erdiği tarihin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılının ilk günü olduğunun belirtildiği ifade edildi.
Bu itibarla; gümrük idarelerince takibat işlemlerinin zamanında yapılmaması nedeniyle kamu alacağının zamanaşımına uğratılmasından kaynaklı oluşabilecek kamu zararının önüne geçilmesini teminen ilgili mevzuat hükümlerine uyularak haciz işlemlerine ilişkin mal varlığı araştırmalarının gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV