Denizcilikte Sıfır Emisyon İçin 5 Milyar Dolar Fon
Denizcilik sektörü tarafından kullanılması planlanan sıfır emisyonlu teknolojilerin Ar-Ge süreci için 5 Milyar ABD Doları tutarında bir fon oluşturulacak.Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26'ncı Taraflar Konferansı'ndan (COP26) sonra, uluslararası denizciliğin karşı karşıya olduğu ve COP26'nın ardından hükümetlerin dekarbonizasyon taahhütlerinin "İlk Önemli Sınavı" olarak nitelendirilen karbon emisyonu azaltma sürecindeki zorlukları değerlendirmek için 174 hükümet, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin 77. Oturumu'nda (Marine Environment Protection Committee-MEPC 77) bir araya gelecek.
IMO Denizcilik Araştırma Fonu hükümetlere veya vergi mükelleflerine hiçbir maliyeti olmadan tamamen sektör tarafından ödenecek tutarlarla oluşturulacak. Fon, açık denizlerde sefer yapan büyük gemilerde sıfır karbonlu yakıtların kullanılabilmesini sağlamak için teknoloji hazırlıkların artışını hızlandırmaya yönelik kullanılacak.
Ar-Ge fonunun (onaylanması durumunda) 2023 yılına kadar devreye girmesi ve 2030 yılı itibariyle çok sayıda sıfır karbonlu geminin kullanıma sunulması ile 2050 yılında denizciliğin net sıfır hedefine ulaşılması planlanıyor.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping-ICS) Başkanı Esben POULSSON; “Hükümetlerin, iklim hedeflerine ulaşma konusunda ciddi olduklarına dair dünyaya net bir mesaj göndermeleri için önemli bir fırsat yakaladıklarını düşünüyoruz.” dedi.
IMRF oluşturulması ilk olarak 2019 yılında önerilmişti. Fon, küresel deniz taşımacılığının çoğunluğunu temsil eden Danimarka, Yunanistan, Japonya, Panama, Singapur ve Birleşik Krallık gibi büyük denizcilik ülkeleri ile Liberya, Nijerya ve Palau gibi gelişmekte olan ülkeler tarafından desteklenmekte.
IMRF’ye geçilmesi için onaylanması gerekiyor
Uluslararası ticari faaliyet yapan gemiler tarafından tüketilen 1 ton deniz yakıtı başına 2 ABD Doları toplanarak finanse edilecek olan zorunlu Ar-Ge katkı sistemi olan IMRF’e geçilmesi için MEPC’ye katılan hükümetlerin çoğunluğu tarafından onaylanması gerekiyor.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy PLATTEN; “Bu gerçekten de hükümetlerin COP26’dan sonra dekarbonizasyon taahhütlerine ilişkin ilk “önemli sınav” niteliği taşıyor. 5 Milyar ABD Doları tutarındaki Ar-Ge fonu, hükümetlere açıklamalarının anlamlı olduğunu ve sıfır karbonlu bir sektöre geçiş konusunda ciddi olduklarını kanıtlama fırsatı sunuyor. Ek-2 c1 2 / 2 COP 26'da hükümetler tarafından birçok plan açıklandı ancak bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan sıfır karbon teknolojilerine sahip olduğumuzdan emin olmamız gerekiyor. Daha da önemlisi, Ar-Ge Fonu'nun sağladığı gibi, söz konusu teknolojiler sadece birkaçımız için değil, hepimiz için olmalıdır.” İfadelerini kullandı.
Yapılan açıklamada bazı hükümetlerin Ar-Ge fonu kurulmasına ait yöntemsel engeller çıkardığı bunun nedenin ise hükümetlerin küresel ölçekte CO2 azaltma çalışmalarına fayda sağlayan ortak hareketlerin, kendi ulusal veya bölgesel çıkarlarını olumsuz etkileyebileceği düşüncesinin yattığı belirtildi. Bu endişeleri gidermek için yapılan etki değerlendirmesine göre ülke ekonomileri üzerindeki olumsuz etkinin neredeyse sıfır olacağını ifade edildi.
İlgili açıklamaya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV