UTİKAD’ın Faaliyetleri 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Paylaşıldı
UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler, “Kapıkule Sınır Kapısının Avrupa ülkeleri ile ihracatta kilit öneme sahip olduğunu bilincindeyiz. Buradaki sorunların çözümü için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
UTİKAD'ın 15 Eylül'de gerçekleştirdiği 38. Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın ardından bugün, derneğin faaliyetleri ve gelecek dönem projelerini paylaştığı 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı kapsamında, 2021 yılı Eylül-Ekim dönemine ait dernek Faaliyet Raporu okunarak, Genel Kurul’un oylamasına sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Genel Kurul Toplantısı, Genel Kurul Divan Başkanı ve Heyeti'nin belirlenmesiyle devam etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, 15 Eylül 2021’de 38. Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın gerçekleştirildiğini hatırlatarak, dernek tüzüğü ve kuralları gereği 2 ay sonra 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantı kapsamında göreve geldikleri kısa süre içerisinde yapılan faaliyetlerden bahsedileceğini aktaran Ulusoy, bu 2 aylık süreci oldukça yoğun geçirdiklerini dile getirdi.
Halihazırda havayolu, denizyolu, karayolu, intermodal ve demiryolu olmak üzere çalışma gruplarının mevcut olduğunu anımsatan ve bunların tekrar yapılandırılması için çalışmalara başlandığını ifade eden Ulusoy, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu dönemde daha tabana yayılmış bir yönetim şekliyle, yönetim kurulumuzu yedek üyelerimizle de genişletip desteklerini alarak, odak grubu faaliyetlerimizi arttırdık. Üye ilişkileri odak grubu, üniversitelerle ilişkiler odak grubu, kadın lojistikçiler odak grubu, kamu ve STK’larla ilişkiler odak grubu ve dijitalleşme ve e-ticaret bazında odak grupları oluşturduk. Bu dönem bir değişiklik yaparak bölgeler koordinasyonu oluşturduk. Her bölge için bölgeler koordinasyonun sağlanması için çalışmalar yürüttük. 21 Ekim’de İzmir üyelerimizle bir araya geldik, 30 Kasım’da Mersin’de bölgeler toplantılarımızdan birini daha gerçekleştireceğiz.”
Yönetim Kurulu üyeleri olarak seçim döneminde sunulan tüm projeleri gerçekleştirmeye başladıklarını belirten Ulusoy, “ciddi anlamda motiveyiz ve yolumuza da devam ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
“Karayolu taşımacılığı AB Emisyon Ticaret Sistemine dahil edilebilir”
Ayşem Ulusoy’un konuşmasının ardından, 2021 yılı Eylül-Ekim dönemine ait dernek faaliyet raporunu sunmak üzere UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler kürsüdeki yerini aldı.
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hazırlanan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Taslağına ilişkin UTİKAD görüşünün 3 Eylül 2021 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a gönderildiğini aktaran Güler, “karayolu taşımacılığının mevcut AB Emisyon Ticaret Sistemine ya da Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına dahil edilebileceğini ancak hesaplamalarda bir yanlışlık olmaması adına pilot bir sektör belirlenerek hesaplama metodolojisinin denenmesinde fayda olacağını ilettik” dedi.
Güler; çevreye duyarlı ve sürdürülebilir lojistik faaliyetler yürüten ve kombine yük taşımacılığı yapan işletmeleri desteklemek amacıyla hazırlanan Kombine Taşımacılık Yönetmeliği taslağına ilişkin UTİKAD görüşünü 23 Eylül’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ile TOBB’a sunduklarını söyledi.
Sunulan görüşte, demiryolu taşımacılığının söz konusu yönetmelik çalışmasında ön plana çıkarılması, yeşil lojistik çalışmalarının merkezinde yer alması ve sadece TİO değil diğer belge sahiplerinin de bu sistemin içine dahil olması gerektiği görüşünü aktardıklarını belirtti.
“Kapıkuledeki bekleme süreleri sektörü zor duruma sokuyor”
Türkmenistan'a ve Türkmenistan üzerinden transit olarak gerçekleştirilecek taşımalara salgın koşulları nedeniyle halen Türkmen makamları tarafından izin verilmediğine değinen Alperen Güler, “Türkmen sınırlarında tedbirlere uygun olarak Türk plakalı römork ve yarı römorklar Türkmenistan'a girebiliyor ancak Türk sürücülerinin ülkeye girmesine izin verilmiyor. Bu sebeple, sürücüler TIR'larını sınır bölgelerinde Türkmen sürücülere teslim ediyor ve TIR’ın yükünün boşaltılmasının ardından yine sınır kapılarında bu TIR’lar Türk sürücülere iade ediliyor” dedi.
Bu uygulamaya ilişkin UTİKAD görüşünü 27 Eylül’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı’na ilettiklerini aktaran Güler, “ilettiğimiz görüşte, sınır geçişlerinde negatif PCR testi, aşı belgesi vs. gibi belgelerle sağlık durumunun risk yaratmayacağını kanıtlayan şoförlerin geçişlerinin sağlanmasında bir sorun olmayacağını belirttik” ifadelerini kullandı.
Kapıkuledeki bekleme sürelerinin uzaması ile ilgili yetkililere yeniden çağrıda bulunduklarını söyleyen Güler; kısıtlamaların azalmasıyla birlikte ihracatın arttığını ancak sınır kapısındaki bekleme sürelerinin sektörü zor duruma soktuğunu ve sorunun nedenleri ile çözüm önerilerini yeniden dile getirdiklerini vurguladı. Güler; “Kapıkule sınır kapısının Avrupa ülkeleri ile ihracatta kilit öneme sahip olduğunu bilincindeyiz. Bu sorunun çözümü için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Sunumunun devamında, UTİKAD’ın gerçekleştirdiği ziyaretlerden, etkinliklerden ve eğitimlerden bahseden Güler, eğitim çalışmaları kapsamında iki aylık dönem içerisinde Türkiye’de sadece UTİKAD tarafından verilen FIATA diploma eğitiminin çevrimiçi olarak sunulmasına yönelik FIATA’ya başvuruda bulunduklarının altını çizdi. En kısa sürede de bu süreci nihayete erdirerek önümüzdeki dönemde FIATA diploma eğitimini online olarak üyelerle ve sektörle buluşturmayı planladıklarını dile getirdi.
Faaliyet Raporu’nun sunulmasının ardından rapor, Genel Kurulda oy birliğiyle kabul edildi.
“Sektöre yönelik teşvik paketi hazırlanıyor”
Oylamanın ardından söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, UTİKAD olarak geçen hafta AB Büyükelçisini ziyaret ettiklerini ve bu ziyarette Kapıkule Sınır Kapısı konusunun gündeme geldiğini belirtti.
Konuyla ilgili İstanbul’da Bulgaristan Büyükelçisi’nin de katılacağı bir toplantı organize ettiklerini ifade eden Eldener sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“AB Büyükelçisine; ‘AB’ye giden tırların 12 günlük transit süresini eğer 7 güne indirebilirsek aynı miktarda malı çok daha az tırla taşıma imkânımız olur. Aksi takdirde tırlar sürekli olarak motorlarını çalıştırarak sınırda 4-5 gün boyunca bekliyorlar, burada da çok ciddi bir emisyon salınımı durumu var. Kapıyı açtığımız takdirde çok daha az araçla aynı miktarda malı taşıyabiliriz’ dedik. Bu fikre sıcak baktı, sürdürülebilirlikle doğrudan ilgili olduğunu söyledi ve toplantıyı organize edeceğini belirtti. Ümit ediyorum sonuç alabiliriz.”
Yeni kurulmuş olan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nü de ziyaret ettiklerini aktaran Eldener, “burada sektöre yönelik bir teşvik paketi hazırlanmış, bize kısaca bahsedildi. Çok enteresan teşvikler var, bu yılın sonuna kadar çıkarmak istediklerini söylediler. Henüz somutlaşmadı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan onay alınması gerekiyor” dedi.
Haber: Elif TURAN
Kaynak: Gümrük TV