YKTS Sistemine Kayıtta Yaşanılan Sorunlar
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap, “YKTS Sistemine Kayıtta Yaşanılan Sorunlar Hakkında” bir yazı yayımladı.
Yazıda; 20.12.2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) (Seri No: 1)’in yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği ve işlemlerin buna göre yapılmaya başlandığı anımsatıldı.
Dernek üyelerinin taleplerinde, bazı gümrük idarelerinde YKTS kayıt işlemi yapılırken vekâlet de ismi bulunan personellerin tamamının kayıt işlemi uzun süreceği gerekçe gösterilerek kaydedilmediği, sadece üç ismin kayıt işlemi yapılıp ve çoğunlukla isimlerin rastgele seçildiği iletildi. Bu durumun firmalar için mağduriyet yarattığı belirtilerek, bazı firma kayıtlarında imzaya yetkili olarak gümrük müşavirinin bile kaydının yaptırılamadığı aktarıldı.
Firmalardan alınan vekâletlerde ismi geçen personelin tamamının kaydedilmesinin doğru olacağının düşünüldüğü ifade edilerek, keyfi olarak kayıt görevinin yerine getirilmemesi ya da eksik yapılmasının sorun yarattığı ve her kayıt esnasında idareler ile karşı karşıya gelindiği vurgulandı.
Üyelerle yapılan konuya ilişkin istişarelerde hepsinin aynı sorunlar ile karşılaştığı ve bu durumu kabul etmek zorunda kaldıkları ifade edildi.
Gümrük idarelerinin YKTS kaydı konusunda yoğunlukları nedeniyle oluşan aksaklıkların daha fazla mağduriyet yaratmaması açısından konunun Makamlarınca değerlendirilerek çözüm üretilmesi talep edildi.
Bu defa İGMD’nin konu ile ilgili GGM’ye yazdığı 2 Kasım tarihli yazısında ise şu ifadelere yer verildi:
“Üyelerimizle yapılan konuya ilişkin istişarelerde hepsinin aynı sorunlar ile karşılaştığı ve ne yazık ki bu durumu kabul etmek zorunda kaldıkları, işbu nedenle YKTS kayıt sisteminin daha basite indirgenerek kolay hale getirilmesi konuyla ilgili hizmet üreten memurların yüklerini hafifletecektir. Tek tek girilmesi hem zaman almakta hem de iş akışını bozmaktadır. Öneri olarak; yeni bir firma tanımlaması gerektiğinde sadece Gümrük Müşavirliği firmasına yeni fırmayı tanımlayarak, firmanın çalışan personelinden mali müşavirine kadar her verinin otomatik olarak gelmesi sağlanıp, veriler aktarılabilir.”
Bu yazılara istinaden GGM, 17 Kasım tarihinde “YKTS Sistemi” konulu cevabi yazı yayımladı.
Yazıda, 20.12.2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Seri Numaralı (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) Gümrük Genel Tebliği'nin 3 üncü maddesinde elektronik ortamda beyanda bulunmak isteyen gerçek/tüzel kişi veya temsilcilerinin kayıt ve onay işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğinin düzenlendiği hatırlatıldı.
Buna göre, elektronik ortamda beyanda bulunmak isteyen gerçek/tüzel kişiler hesabına işlem yapmaya yetkili temsilcilerin T.C. Kimlik Numaraları, elektronik posta adresleri, her bir temsilci için temsil yetkisinin başlangıç ve bitiş tarihleri, temsil türü, vekâletname tarihi, vekâletname sayısı, varsa müşavirlik şirketinin vergi numarası ve unvanı sisteme kaydedilip yalnızca sisteme girilen bilgilerin onaylanması için herhangi bir gümrük idaresine başvuruda bulunulması gerektiği, gümrük idaresince yalnızca onay işlemi gerçekleştirildiği ifade edildi.
YKTS kaynaklı gümrük idarelerinde işleyişin yavaşlamasının engellenmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesini teminen Gümrükler Genel Müdürlüğüne iletilen talepler doğrultusunda iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapıldığı aktarıldı. Bu çerçevede, gümrük idarelerince gerçekleştirilen onay işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik olarak YKTS'de "Firma-Vekâlet Onay/Reddet” sekmesinde seçilen kayıtların önüne seçme kutucuklarının eklenmesi ve her sayfada bulunan görüntülenen kayıt sayısının 5 'ten 10'a çıkarılması ile "Vekâlet Güncelleme /Süre Uzatımı/iptal'l sekmesinde "dolaylı vekâletleri seç" butonunun yanına temsil türü belirtilmeyen kayıtların da toplu olarak onaylama işleminin yapılabilmesi için sistemsel düzenlemelerin yapıldığı bildirildi.
Diğer taraftan, gümrük idarelerinde vekâlet onay işlemine ilişkin sorun yaşanan konu ve gümrük idarelerine ilişkin somut bilgi verilmesi halinde konunun yeniden değerlendirilerek çözüm üretilmesinin mümkün olacağı belirtildi.
İGMD'nin 19 Ekim tarihli yazısı için tıklayınız.
İGMD'nin 2 Kasım tarihli yazısı için tıklayınız.
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün cevabi yazısı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV