AB Karbon Emisyonlarını Azaltmak İçin Projelere Finansman Sağlayacak
AB, küresel ekonomiyi karbondan arındırmak için yenilikçi
projelere 1 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yapacak.
Avrupa Birliği (AB), İnovasyon Fonu kapsamında yedi büyük ölçekli projeye 1,1 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yapacak.
Yapılacak hibelerle, enerji yoğun endüstriler, hidrojen, karbon yakalama, kullanım, depolama ve yenilenebilir enerji alanlarında çığır açan teknolojileri piyasaya sürmeyi amaçlayan projeler desteklenecek.
Finansman sağlamak için seçilen yedi büyük ölçekli projenin toplam sermaye maliyeti 7,5 milyon Euro'nun üzerinde bulunuyor.
Seçilen projeler, kimyasallar, çelik, çimento, rafineriler, enerji ve ısı gibi Avrupa'nın sanayi ve enerji sektörlerinin farklı kısımlarını karbondan arındırmak için çok çeşitli sektörleri kapsıyor. Tüm projeler endüstriyel merkezlerin bir parçası ya da birbirine bağlı endüstrilerin karbonsuzlaştırma kümelerini harekete geçiriyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans, konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Bu on yılda ihtiyaç duyduğumuz çözümleri sağlamak ve 1,5 derece hedefini ulaşılabilir kılmak için inovasyon çok önemli. Keskin emisyon azaltımları ile birlikte inovasyon, bize Paris Anlaşması'na giden bir yol sunuyor. Bugünkü karar, Avrupa genelinde temiz teknoloji projelerine somut destek veriyor ve iklim nötrlüğüne geçişi destekleyen ve hızlandıran teknolojilerin ölçeğini büyütmelerine olanak sağlıyor.”
Fon kapsamında desteklenecek projeler ise şöyle:
İsveç'teki projede, yenilenebilir hidrojen kullanarak çelik üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmak amaçlanıyor.
Finlandiya’nın Porvoo şehrindeki bir rafineride, yenilenebilir enerji yoluyla temiz hidrojen üretimi, üretilen hidrojenin Kuzey Denizi'nde kalıcı olarak depolanması ve karbon emisyonlarının yakalanması hedefleniyor.
Fransa'da bulunan bir çimento fabrikasındaki emisyonları yakalayarak, karbonu kısmen Kuzey Denizi'nde jeolojik olarak depolayacak ve kısmen de betona entegre edecek bir proje desteklenecek.
Belçika’da hidrojen ve kimyasalların üretimindeki emisyonları azaltmak için desteklenen bir projede, Antwerp Limanı'nda karbon yakalama, taşıma ve depolama değer zinciri geliştirilecek.
İtalya'daki projede, yenilikçi ve yüksek performanslı fotovoltaik (güneş enerjisi) hücrelerin üretimi için endüstriyel ölçekli bir pilot hat geliştirecek.
İspanya'daki proje ile, geri dönüştürülemeyen katı atığın, temel bir kimyasal ve düşük karbonlu yakıt olan metanole dönüştürülmesi amaçlanıyor.
İsveç'teki bir başka projede kapsamında ise, Stockholm'de bulunan biyokütle kombine ısı ve enerji santralinde tam ölçekli bir biyoenerji karbon yakalama ve depolama tesisi oluşturulacak.
Haber: Elif TURAN
Kaynak: Gümrük TV