COP26 İklim Konferansı Glasgow İklim Paktı’nın Ardından Sona Erdi
26. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP26), ülkelerin iklim
değişikliğine karşı eylemini hızlandırmak için uzlaşılan küresel bir anlaşmanın
ardından sona erdi.
31 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında İskoçya'nın Glasgow'da şehrinde düzenlenen konferans, iki haftalık müzakerelerin ardından 13 Kasım’da tarafların Glasgow İklim Paktı üzerinde anlaşmaya varmasıyla sonlandı.
Bu pakt ile iklim değişikliği uyum finansmanının artırılması, temiz enerjiye geçişin hızlandırılması ile verimli olmayan fosil yakıt teşviklerinin sonlandırılması çağrısında bulunuldu.
Glasgow İklim Paktı kapsamında, en çok emisyon salımı yapan ülkeler, politika ve planlarını gelecek 12 ay içinde Paris Anlaşması hedefleriyle nasıl uyumlu hale getireceklerini açıklamaları gerekiyor.
COP26’da Paris Anlaşması kapsamında 195 ülke, ortalama küresel sıcaklık değişimini 2 derecenin altında ve mümkün olduğunca 1,5 dereceye yakın tutma hedefi koydu. COP26'dan önce, gezegen 2,7 derecelik tehlikeli bir küresel ısınma rotasındaydı. Konferans sırasında yapılan yeni duyurulara göre uzmanlar, şu anda 1,8 derece ile 2,4 derece arasında bir ısınma yolunda olduğumuzu tahmin ediyor.
Paris Anlaşması’na taraf ülkeler, anlaşma kapsamındaki 1,5 derecelik ısınma taahhüdü sağlamak için, 2022'nin sonuna kadar vaatlerini yeniden gözden geçirmeyi kabul ettiler.
Bu vaatleri yerine getirmek için ülkeler ilk kez, üretimde kömür enerjisinin ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak azaltılmasına yönelik çabaları hızlandırmayı kabul etti ve adil bir geçiş için desteğe duyulan ihtiyacı kabul etti.
COP26’da ayrıca, tüm tarafların emisyon azaltma hedeflerine göre ilerlemeyi izlemeleri için şeffaflık ve raporlama gerekliliklerini belirleyen Paris Anlaşması Kural Kitabı'na ilişkin teknik müzakereler de tamamlandı. Kural Kitabı ayrıca, emisyon azaltımı konusunda karbon piyasalarının işleyişini belirleyen 6. Madde mekanizmalarını da içeriyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen COP26’nın son gününde şu ifadeleri kaydetti:
"COP26'nın başlangıcında belirlediğimiz üç hedefte ilerleme kaydettik: Birincisi, 1,5 derecelik küresel ısınma sınırına ulaşmak için emisyonları azaltma taahhütlerini almak. İkincisi, gelişmekte olan ve savunmasız ülkelere yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hedefini belirlemek. Üçüncüsü ise, Paris Kural Kitabı üzerinde anlaşmaya varmak. Her üç hedefte de ilerleme kaydettik. Birkaç büyük yayıcı, yeni emisyon azaltma hedeflerini açıkladı. Artık uluslararası karbon piyasalarını güçlendirecek bir dizi kuralımız var. Glasgow'da açıklanan tüm uzun vadeli taahhütler ile küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmalıyız. Bu yüzden daha fazla çalışmamız gerekiyor, böylece Mısır'daki gelecek yılki iklim konferansı bizi 1,5 derece için sağlam bir şekilde rayına oturtacak.”
Kaynak: Gümrük TV