Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelere İlişkin Japonya Uygulamaları
Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, İhracat Genel
Müdürlüğüne muhatap, “Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelere İlişkin Japonya
Uygulamaları” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Japonya’nın dünyanın önde gelen susam ithalatçıları arasında yer aldığı ve bu vesile ile Japonya’daki önemli ticaret firmalarından biri ile susam ihracatı konusunda Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinde bir toplantı gerçekleştirildiği belirtildi. Söz konusu toplantıda Japonya’da gıda ile temas eden plastik ambalajlara ilişkin olarak 1 Haziran 2020'de yürürlüğe giren mevzuat değişikliğinin de (Gıda, Gıda Katkı Maddeleri ve Benzerlerinin Özellikleri ve Standartlarına İlişkin Kısmi Değişiklik - Sağlık ve Refah Bakanlığı 28 Nisan 2020 tarih ve 370 Sayılı Genel Tebliğ) gündeme geldiği ifade edildi.
Bahsi geçen mevzuat değişikliği kapsamında susam tohumlarının ambalajlanmasında kullanılan polipropilen paketler de dahil olmak üzere gıda paketlenmesinde 1969’dan bu yana yürürlükte olan negatif listenin yanı sıra pozitif listenin de yürürlüğe girdiği aktarıldı. Bu kapsamda mevcut durumda Japonya'ya ihraç edilen gıdaların paketlenmesinde pozitif liste sistemi ve negatif liste sistemi olmak üzere iki düzenlemenin aynı anda yürürlükte bulunduğu iletildi. Japonya’ya ihraç edilecek gıdaların ambalajlarının pozitif listede bulunan malzemelerden yapılması ve aynı anda da bu ambalajların negatif listede bulunan maddeleri standart değeri aşacak oranda içermemeleri gerekeceği belirtildi.
Bununla birlikte pozitif listeye ihtiyaç duyulan malzemelerin ekletilmesi amacıyla ilgili mercilere başvuru yapma imkanı da bulunacağı ve bu kapsamda ihracatçıların pozitif listede yer almayan maddeleri içeren ambalaj kullanmaları durumunda, bu durumu ithalatçılar ile ihracattan önce ayrıca değerlendirmelerinin önem arz ettiği vurgulandı.
Öte yandan mevzuatın yürürlüğe girdiği tarihten (1 Haziran 2020) önce Japonya'ya gıda ihracatında kullanılan ambalajlarda geçiş süresi tedbirleri uygulandığı ve daha önce ambalajlarda kullanılan maddelerin, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süresince pozitif listeye uygun kabul edildiği bildirildi.
Bu kapsamda söz konusu pozitif ve negatif liste uygulamasına ilişkin bilgilerin, başta susam ihracatçıları olmak üzere tüm gıda ihracatçıların dikkatine sunulması gerektiğine işaret edildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV