Brezilya İthalat Vergilerine Uygulanan Tarife Oranlarını Düşürdü
Brezilya Hükümeti, ithalata konu ürünlerin yüzde 87'sinde
uygulanan tarifeleri yüzde 10 düşürdü.
Brezilya Hükümeti, ithalat vergisi uygulanan toplam kalemlerin yüzde 87’sinde vergi oranlarını yüzde 10 düşürmeye karar verdi. Fasulye, et, makarna, kurabiye, pirinç, inşaat malzemeleri gibi ürünleri kapsayan tedbir, Covid-19 pandemisi döneminde bu ürünler için pazar açmanın önemli olduğu gerekçesiyle alındı.
Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarından yapılan ortak açıklamaya göre vergi oranları, 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçici ve istisnai olarak indirildi. Ekonomi Bakanı Paulo Guedes tarafından, söz konusu kararın ülkedeki yüksek enflasyonla mücadelede önemli etkisi olacağı ifade edildi. İthalat vergisi oranlarındaki düşüşün, fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olması ve tüketim mallarına daha fazla erişim sağlayarak hane halkı gelirleri üzerindeki enflasyon etkisini azaltması bekleniyor.
Tarife indiriminin yalnızca Brezilya için geçerli olacağı açıklandı. Arjantin’in talebi üzerine otomobil, otomobil parçası, süt ürünleri, tekstil, şeftali ve oyuncak gibi ülke endüstrisi için hassas olduğu düşünülen ürünler vergi indiriminden muaf tutuldu. Ayrıca, sermaye malları gibi Mercosur’un istisna rejimlerinde yer alan ürünler de kararın dışında bırakıldı.
Dış Ticaret Odası (Camex) İcra Kurulu’nun (Gecex) 6. olağanüstü toplantısında alınan kararın, ithal edilen hemen hemen tüm malların maliyetini düşürmeye, nüfusa ve bu girdileri kullanan şirketlere doğrudan fayda sağlamayı ve rekabeti genişletmeyi amaçladığı ifade edildi. Bu çerçevede, Mercosur dışında kalan ülkelere uygulanan ve bloğun 1995 yılındaki kuruluşundan bu yana kapsamlı bir incelemeye konu olmayan Ortak Gümrük Tarifesi’nin modernize edilmesinin hedeflendiği de belirtildi.
Tedbiri düzenleyen 269/2021 sayılı Gecex Kararı, 5 Kasım 2021 tarihinde Federal Resmi Gazete’nin ek sayısında yayınlandı. İthalat vergisi indirimi kararı alınan ürünler, GTİP kodları ile Resmi Gazete sayısında listelendi.
Kaynak: Gümrük TV