Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’nde Kömür Enerjisi Çıkmazı
Dünyanın en büyük kömür tüketicileri olan Çin ve Hindistan “COP26
Kömürün Aşamalı Olarak Kaldırılması Anlaşması”nı onaylamadı.
Endonezya, Polonya ve Vietnam 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda kömürle çalışan enerji kullanımını aşamalı olarak iptal etme ve tesis inşa etmeyi durdurma sözü verdiler. Ancak COP26 iklim zirvesindeki anlaşma dünyanın en büyük kömür tüketicileri olan Çin ve Hindistan’dan yeterince destek alamadı.
İngiltere, Birleşmiş Milletler zirvesi için ana hedeflerinden birinin "kömür enerjisini tarihe gömmek" olduğunu ifade etti. COP26 Zirvesinin Başkanı Alok Sharma, anlaşmayla 23 ülkenin yeni taahhütlerde bulunduğunu açıkladı. Glasgow toplantısında konuşan Sharma, "Bugün kömürün sonunun geldiğini söyleyebiliriz" dedi. Sharma basın toplantısında, COP26 başkanı olarak kömürü tarihe gömmenin kişisel bir öncelik olduğunu açıkladı.
Buna rağmen, kömüre bağımlı en büyük uluslardan bazıları en kirletici fosil yakıt olan kömürü tarihe gömme taahhüdünde bulunmadılar. BP'nin 2021 dünya enerji istatistik incelemesine göre, Çin 2020'de küresel kömür tüketiminin yaklaşık yüzde 54,3'ünden sorumluyken, Hindistan kömürün yüzde 11,6'sını kullandı. İncelemeye göre, taahhüde katılmayan ABD de yüzde 6,1’ini tüketti.
Yanan kömürden kaynaklanan sera gazı emisyonları, iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olarak görülüyor ve dünyayı kömürden uzaklaştırmak, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için hayati önem taşıyor.
COP26 anlaşmasının imzacıları, 2030'larda daha zengin ülkelerde ve 2040'larda daha fakir ülkelerde kömür yakıtlı elektrik üretimini aşamalı olarak durdurmayı kabul etti ayrıca çoğunluk yurtiçinde ve yurtdışında yeni kömür santrallerine yatırım yapmaktan kaçınmayı taahhüt etti. Çin, Hindistan ve Avustralya'nın yokluğu ise, küresel destek kazanma girişimine gölge düşürdü.
Kaynak: Gümrük TV