“Sanayi İhracatı 215 Milyar Doları Aştı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve
Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurum ve
kuruluşların 2022 yılı bütçesini sundu.
Sanayi üretiminin 2020 yılının ikinci yarısından itibaren yükselerek devam ettiğine dikkati çeken Bakan Varank, şunları kaydetti:
“Pandeminin başından bu yana, imalat sektörlerindeki kayıtlı istihdamın 675 bin kişi artarak 4 milyon 700 bini geçmesi bunun en net göstergesi. Cesur sanayicilerimiz ve fedakâr emekçilerimiz sayesinde, ağustos ayı sanayi üretim endeksinde yıllıkta yüzde 13, aylıkta ise yüzde 5,4’lük bir artış söz konusu. 12 aylık ihracatımız ise ekim itibarıyla 215 milyar doları aştı. Yılın ilk 9 ayında 161 milyar liranın üzerinde yatırım tutarı olan 8 bin 564 teşvik belgesi düzenledik. Bu dönemde, yeni faaliyete geçen sanayi işletmesi sayısı önceki yıla göre yüzde 20’nin üzerinde artarak 12 bin 161 oldu. Buradaki her 4 işletmeden biri orta-yüksek ve yüksek teknoloji grubunda yer aldı.”
“Paris İklim Anlaşması yatırım, üretim istihdam ve ihracatta köklü değişikliklere yol açacak”
Sanayide sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm için kararlı adımlar atıldığını belirten Bakan Varank, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda tüm dünyaya duyurulduğu üzere Paris İklim Anlaşması, Meclisimizde onaylandı. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikalarında köklü değişikliklere yol açacak bu süreci, 2053 vizyonumuzun temel bileşenlerinden biri olarak görüyoruz.” İfadelerini kullandı.
OSB’lerin yanında, büyük çaplı sanayi yatırımlarını teşvik etmek üzere yeni bir model olan 24 Endüstri Bölgesi ilan edildiğini açıklayan Varank sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edildiği endüstri bölgelerimizden yalnızca 2020 yılında 7,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Son 19 yılda tamamlanan 135 Sanayi Sitesinin alt ve üstyapı inşaatlarına 2,4 milyar lira kaynak kullandırdık. 2021 yılı sonu itibarıyla 5 Sanayi Sitesi projesini daha tamamlayacağız.”
Konuşmasının devamında KOSGEB’in kapsayıcı destek mekanizmalarıyla KOBİ’lerin yanında olmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Varank, “KOSGEB aracılığıyla 61 bini aşkın işletmeye, yılbaşından bu yana 1 milyar 740 milyon lira kaynak aktardık. Bu yıl 137 bin vatandaşımıza online girişimcilik eğitimleri vererek, 18 bin yeni işletmenin kurulmasını sağladık. Çoğunu genç ve kadınların kurduğu bu girişimlere 600 milyon liranın üzerinde destek verdik.” dedi.
“Avrupa birincisiyiz”
Son 19 yılda; yerli patent başvuru sayısının 20, yerli patent tescil sayısının 30 kat arttığını vurgulayan Bakan, marka başvurularında 2011 yılından bu yana her yıl Avrupa birincisi olduğumuzu aktardı. Yerli sınai mülkiyet başvurularında İngiltere, Rusya ve Hollanda gibi ülkeleri geride bırakarak 10’uncu sıraya yükseldiğimiz açıklayan Mustafa Varank, “son olarak; Bursa Pideli Köfte, Konya Vişne Tiridi, Çorum Kargı Tulum Peyniri ve Hatay Kabak Tatlısının da eklenmesiyle ülkemizdeki coğrafi işaretli ürün sayısı 932 oldu. Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaret sayımız 7’ye yükselirken 25 ürünün de işlemleri devam ediyor.” dedi.
İthalat konusunda 45 bine yaklaşan denetim gerçekleştirdiklerini ve 30 bin kişinin teknik yetkinliğini belgelendirdiğini aktaran Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pandemi döneminde hayata geçirdiğimiz Güvenli Üretim, Güvenli Hizmet, Güvenli Kampüs, Güvenli Turizm ve Okulum Temiz belgelendirme modelleriyle 6 bin 80 firma, kurum ve kuruluşu belgelendirdik. Muayene-gözetim alanında elektrikli araç ekosistemine yönelik, uluslararası gereklere uygun, teknik çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda 2021 yılında, Elektrikli Araçlar ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri ile Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları hakkında 2 önemli standart yayımladık. Önümüzdeki günlerde temelini atacağımız TSE’nin Ankara’daki yeni Kalite Kampüsü tamamlandığında dışa bağımlı olduğumuz test ve belgelendirme faaliyetlerini yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirebileceğiz.”
Kaynak: Gümrük TV