“Türk Gümrük Tarife Cetveli En Erken Tarihte Yayımlanmalı”
Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Tarife
ve Laboratuvar Dairesi muhatap, “Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC) hakkında” ortak bir
yazı yayımladı.
Yazıda, İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) her yılın son günlerinde bir sonraki yıl içinde kullanılmak üzere yayımlandığı ancak bu yıl önemli bir farklılık olarak, Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) üyelerinin gümrük tarife cetvellerinin esasını oluşturan Armonize Sistem Nomanklatürü’nde son beş yıldaki teknolojik gelişmeleri yansıtan değişikliklerin DGÖ Konsey kararı gereğince 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.
Bu değişiklikleri içeren Avrupa Birliği (AB) Kombine Nomanklatürünün 29 Ekim 2021 tarihinde yayımlandığı anımsatılarak, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı uyarınca Türkiye’nin, 8 rakamlı alt pozisyonları gösteren söz konusu Kombine Nomanklatüre uygun olarak, daha ileri seviyede alt açılımlar yaparak TGTC’ni en kısa zamanda hazırlayacağı ifade edildi.
Gümrük İdaresinin gümrük işlemlerinin dijital ortama taşınması konusundaki sürekli çalışmaları ve uygulamalarına paralel olarak Türkiye’deki birçok ithalatçı, ihracatçı ve gümrük müşavirlerinin uluslararası ticaret operasyonlarını yürütmek üzere bilişim sistemlerinde TGTC’nin elektronik versiyonu üzerinden çalışmakta olduğu vurgulandı.
Öte yandan, Türkiye’nin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın 1. Kısım “Bilginin Yayımlanması ve Erişilebilirliği” başlıklı 1. Kısım 1. Maddesi uyarınca her Üyenin, aşağıda belirtilen bilgileri, ayrım gözetmeksizin ve kolayca ulaşılabilecek bir şekilde, hükûmet yetkilileri, ticaret erbabı ve diğer ilgili tarafların haberdar olabilmesini teminen “…(d) gümrük işlemine tabi tutulması amaçlanan ürünlerin sınıflandırılmasına dair kuralları…” ivedilikle yayımlaması gerektiğine işaret edildi.
Ayrıca, TGTC’nin 474 sayılı Kanun uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe konulacağı için, yürürlüğe giriş tarihinin açıkça 1 Ocak 2022 olarak belirtildikten sonra çok daha erken bir tarihte yayımlanmasının hiçbir sakıncası olmayacağı, buna karşın dış ticaret erbabının 2022 yılının ilk birkaç ayında yapacakları ithalat ve ihracatın planlanması açısından ve artık neredeyse tüm işlemleri dijital ortama aktaran gümrük müşavirleri açısından yeni yılda müşterilere hizmeti eksiksiz ve sağlıklı verebilmek adına muhtemel hatalı uygulamaların yaşanmamasını sağlamakla kalmayacağı, ayrıca çok büyük kolaylıklar da sağlayacağı iletildi.
7 Temmuz 2018 tarihli Mükerrer Resmî Gazetede 17 Adet çeşitli ülkelerden gelen eşyalarla ilgili tarife kontenjanı tebliğleri yayımlandığı hatırlatılarak, ilgili tebliğlerin yürürlük maddesine bakıldığında; söz konusu tebliğlerin yayımlandığı tarihte yürürlüğe gireceğinin hüküm altına alındığına değinildi. Bahse konu tebliğlerin İthalat Genel Müdürlüğü tarafından kaleme alınırken BSGTY (Beyanname Sırasına Göre Tahsis Yöntemi) uygulamasına bağlı süreçlerin beyanname tescil eden Genel Müdürlüğe bağlı Elektronik Gümrük İşlemleri Dairesine bırakıldığı, ancak söz konusu tebliğlerin sisteme uyarlanmasının zaman aldığı ve 6 Ağustos 2018 tarihinden itibaren sistemin muhtelif tarihlerde kullanıma açılabildiği belirtildi. Bunun da daha sonraki dönemlerde (2021 yılında) ihtilaflara neden olduğu aktarıldı.
Bu nedenlerle, TGTC’nin Ticaret Bakanlığı tarafından tamamlanmasını müteakip 31 Aralık 2021 tarihine kadar beklenmeksizin 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde AB’nin (ve DTÖ Üyesi birçok diğer ülkenin yaptığı gibi) mümkün olan en erken tarihte yayımlanması konusunda gereği talep edildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV