Gümrük Müşavirlerinden Ek Mali Yükümlülük İtirazı
Gümrük Müşavirleri Dernekleri “Ek Mali Yükümlülük” hakkında Gümrükler Genel Müdürlüğü ve İthalat Genel Müdürlüğü muhatap ortak yazılar yayımladı.Yazılarda 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 3/9’uncu fıkrasında ithalat vergileri; a ) Eşyanın ithalinde ödenecek gümrük vergisi ile diğer eş etkili vergiler ve mali yükleri… ifade eder.” hükmü anımsatıldı.
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 14.05.2019 tarih ve 44160769 sayılı yazılarında söz konusu ifadenin “Ek Mali Yükümlülüklerin” bir mali yük olması nedeniyle gümrük vergileri tanımı içerisinde değerlendirildiği belirtildi. Ek Mali Yükümlülüğün ithalat vergileri tanımı içerisinde değerlendirildiğinden, Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği EK-1’de “Gümrük Vergileri” içerisinde Ek Mali Yükümlülüğe de yer verildiği ifade edildi. 44160769 sayılı yazının son paragrafında; “Ancak, ilgili mevzuat hükümlerinde gümrük vergisi ile ithalde alınan diğer vergi ve resimlerden ya da gümrük vergilerinden muafiyet tanındığı belirtilmiş ise, bu kapsamda yapılan ithalat işlemleri ek mali yükümlülükten de muaf olacaktır” görüşünün yer aldığı anımsatıldı.
Gümrük Müşavirleri Derneklerine intikal eden bildirimlerde, 44160769 sayılı yazıdaki ifade ve ilgili mevzuatın da “…gümrük vergisi ile ithalde alınan diğer vergilerden, toplu konut fonundan muaftır” hükmü dikkate alınmak suretiyle bu kapsamdaki eşyanın ithalinde ek mali yükümlük beyanı yapılmadan işlem tesis edildiği belirtildi.
Örneğin 93/4002 sayılı BKK kapsamında yapılan ithalatta BİLGE Sisteminde “İLAÇ1” muafiyet kodu seçilmek suretiyle ithalat işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtilerek, Gümrükler Genel Müdürlüğünün 27.09.2012 tarih ve 67504823 sayılı yazısındaki hükme göre AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde gelen eşya için 2018/11799 sayılı Karar kapsamında gümrük idarelerince ek mali yükümlülük için ek tahakkuk ve Gümrük Kanunu’nun 234/1-a) bendi hükmüne göre ceza uygulaması yoluna gidildiği bildirildi. Bu muafiyet hükmünün A.TR dolaşım belgesine istinaden değil, BİLGE Muafiyet Kodlarından 93/4002 sayılı Karar kapsamında yer alan “İLAÇ1” muafiyet kodu kullanıldığı belirtildi. A.TR dolaşım belgesinin yalnızca ithal eşyasının AB’de serbest dolaşım statüsünde olduğunu kanıtlayıcı bir belge olarak sunulduğu iade edildi.
Yazılarda devamla, 93/4002 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Türkiye’de üretilen tıbbi müstahzarların terkibinde bulunan ilaç ham veya yardımcı maddelerinin ithalinde gümrük vergisi, ithalde alınan diğer vergiler ile toplu konut fonundan muafiyet öngörüldüğü anımsatıldı.
T.C. Anayasası’nın 73.üncü maddesinin; “Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Cumhurbaşkanına* verilebilir.” hükmüne göre vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerle ilgili muaflık ve istisna hükümlerini ilgili kanunlarında belirtilen hükümler çerçevesinde düzenleme yetkisinin 21 Temmuz 2017 tarihinden önce Bakanlar Kuruluna, bu tarihten sonra Cumhurbaşkanına verildiği belirtildi.
İlgili Kanun ya da Kararlara göre muafiyet sağlayan ithalat vergileri için muafiyet hükmünü ortadan kaldıracak bir idari düzenleme ya da idari uygulamaların yatırımcılar açısından ciddi bir risk ve belirsizlik oluşturacağı ifade edildi.
Bu itibarla 67504823 sayılı yazının gümrük idarelerince menfi yönde yorumlanarak ilgili Kanun ve Kararlarla ithalat vergilerinden muafiyet sağlayan hükümler dikkate alınmadan 2018/11799 ve 2018/11973 sayılı Karar kapsamındaki ürünlerin ithalinde ek mali yükümlülük uygulaması yoluna gidilmesinin ciddi mağduriyet ve ihtilafların oluşmasına yol açacağı vurgulandı.
Mağduriyetlerin önlenmesi için konunun yeniden değerlendirilmesi, ihtiyaç duyulması halinde Sağlık Bakanlığı’ndan da görüş alınarak karar verilmesinin uygun olacağı ifade edildi.
Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap yazısına ulaşmak için tıklayınız.
İthalat Genel Müdürlüğü muhatap yazısına ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV