Japonya Gıda ile Temas Eden Malzeme Uygulamaları
Tokyo Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği İhracat Müdürlüğü muhatap “Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelere İlişkin Japonya Uygulamaları” hakkında bir yazı yayımladı.Yazıda, Japonya’nın dünyanın önde gelen susam ithalatçıları arasında yer aldığı anımsatıldı. Japonya’da gıda ile temas eden plastik ambalajlara ilişkin olarak 1 Haziran 2020'de yürürlüğe giren mevzuat değişikliği (Gıda, Gıda Katkı Maddeleri ve Benzerlerinin Özellikleri ve Standartlarına İlişkin Kısmi Değişiklik - Sağlık ve Refah Bakanlığı 28 Nisan 2020 tarih ve 370 Sayılı Genel Tebliğ) kapsamında susam tohumlarının ambalajlanmasında kullanılan polipropilen paketler de dahil olmak üzere gıda paketlenmesinde 1969’dan bu yana yürürlükte olan negatif listenin yanı sıra pozitif liste de yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu kapsamda mevcut durumda Japonya'ya ihraç edilen gıdaların paketlenmesinde pozitif liste sistemi ve negatif liste sistemi olmak üzere iki düzenleme aynı anda yürürlükte bulunduğu ifade edildi.
Japonya’ya ihraç edilecek gıdaların ambalajları pozitif listede bulunan malzemelerden yapılması ve aynı anda da bu ambalajların negatif listede bulunan maddeleri standart değeri aşacak oranda içermemesi gerektiği vurgulandı. Bununla birlikte pozitif listeye ihtiyaç duyulan malzemelerin ekletilmesi amacıyla ilgili mercilere başvuru yapma imkanı da bulunduğu ifade edildi.
Bu kapsamda ihracatçıların pozitif listede yer almayan maddeleri içeren ambalaj kullanmaları durumunda, bu durumu ithalatçılar ile ihracattan önce ayrıca değerlendirmelerinin önem arz ettiğine dikkat çekildi. Öte yandan mevzuatın yürürlüğe girdiği tarihten (1 Haziran 2020) önce Japonya'ya gıda ihracatında kullanılan ambalajlarda geçiş süresi tedbirleri uygulandığı, daha önce ambalajlarda kullanılan maddelerin, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süresince pozitif listeye uygun kabul edildiği bildirildi.
Mevzuat değişikliğine, pozitif ve negatif listelere ve sıkça sorulan sorulara; https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/shokuhin/kigu/index_00003.html https://www.mhlw.go.jp/english/topics/foodsafety/containers/dl/04.pdf adreslerinden ulaşılabilmekte.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV