Parsiyel İthalatlarda Gümrük Kanunu 57 inci Madde Çerçevesinde Yaşanılan İhtilaflar
İGMD, Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “Parsiyel
İthalatlarda Gümrük Kanunu 57 inci Madde Çerçevesinde Yaşanılan İhtilaflar
Hakkında” bir yazı yayımladı.
Yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 57 inci maddesinde; "Gerek üzerlerinde, gerek iç ve dış ambalajlarında üretildiği ülkeden başka bir ülke ürünü olduğunu gösteren veya böyle bir izlenim uyandıran isim ya da simgeler taşıyan eşyanın Türkiye'ye ithaline izin verilmez. Bu gibi eşyanın Türkiye'den transit geçişine veya antrepo ve benzeri yerlere konulmasına ya da yeniden ihracına Müsteşarlıkça izin verilebilir.” Hükmü gereğince konuya ilişkin gümrük idarelerinde yapılan uygulamalarda marka tesciline ilişkin bazı ihtilafların yaşandığı iletildi.
Dernek üyelerinin taleplerinde, özellikle oto yedek aksamı türü olan eşyaların ithalatçı firmaların kendilerine ait markaları ile yurda geldiği belirtildi. Sektörde yaygın halde olan ve genelde kabul gören uygulamada, söz konusu oto parçalarının (aksamın) ambalajlarının üzerinde kullanımına uygun olan çeşitli markalardaki araçların modellerinin (amblemleri olmaksızın) isimlerinin yazılı olarak geldiği iletildi. Bunun bir marka temsili olmadığı ve sadece kullanım esnasında hangi araçlarda kullanılabileceğini gösterdiği ifade edildi.
Ancak; yerleşik olan bu uygulamanın gümrük idareleri tarafından genellikle olumsuz karşılanıp Gümrük Kanununun 57 inci maddesine uygun olmadığı görüşüyle ambalajın üzerinde yer alan marka temsilcilerine bildirimde bulunarak ihtilaf yaratıldığı aktarıldı. Söz konusu uygulamanın her zaman aynı şekilde uygulanmayarak bazen uygun görülerek de yapıldığı belirtildi. Son zamanlarda bu uygulamanın transit halindeki eşyada giriş kapılarında da uygulandığı ifade edildi. Transit evrakları kırmızı hatta düşen oto aksamlarının yapılan muayenesi sonunda karşılaşılan bu durumda parsiyel olmasına rağmen temsilcisinden cevap gelinceye kadar on iş günü araçta yurda giriş kapısında bekletilebileceğinin altı çizildi.
Yazıda son olarak; işlemlerde yeknesaklığın sağlanması, farklı uygulamaların önüne geçilmesi, bu nedenle yaşanılan mağduriyetin önlenmesi için konuya açıklık getirilmesi talep edildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV