Güney Afrika Cumhuriyeti İthal Çimento Kullanımını Yasakladı
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yerelleşme politikaları
kapsamında kamu tarafından finanse edilen projelerde ithal çimento kullanımı
yasaklandı.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Hazine, devlet tarafından finanse edilen tüm projelerde ithal çimento kullanımını yasakladı. Bu durum yerel çimento üreticisi bazı şirketlerin hisse fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu.
Yerel Çimento üreticilerinin olumlu karşıladığı bu gelişme ile birlikte ülkenin bir süredir belirli sektörler için uyguladığı yerelleşme (Localization) politikalarına da devam edilmiş oldu.
2010 Dünya Kupasından bu tarafa kriz içerisinde olan Güney Afrika yerel çimento sektörü temsilcileri bir süredir yerel üretimi baltalamakla suçladığı Çin, Vietnam ve Pakistan gibi düşük maliyetli üretim yapan ülkeler aleyhine lobi faaliyetleri yürütüyordu.
Ucuz ithalatın üretimlerine ve istihdam yaratma çabalarına zarar verdiğini savunan yerel çimento şirketlerinin kullandığı bu argümanı bir süre önce kümes hayvanları, şeker ve çelik sektörlerindeki üreticiler de öne sürmüştü. Bu çerçevede, üretimde yerel girdilerin kullanımını vurgulayan yerelleşme politikaları, hükümetin kümes hayvanları, şeker ve çelikten sonra çimento sektörünü de canlandırma planlarının merkezinde yer alıyor.
Her ne kadar yerelleşmenin Afrika Kıtası'nda mal ve hizmetler için liberalleştirilmiş bir pazar yaratmayı amaçlayan yeni Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması (AfCFTA) dahil olmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti'nin imzaladığı ticaret anlaşmalarıyla tutarsız olduğunu savunanlar olsa da Ticaret, Sanayi ve Rekabet Bakanlığı’nın yerelleşme politikalarına devam edeceği belirtiliyor.
Müteahhitlik firmalarına göre ise, çimento ithalatını sınırlama, çimento fiyatlarını artırarak sektör üzerinde büyük bir enflasyonist etki yaratacak.
Kaynak: Gümrük TV