TSE’nin Yaptığı Uluslararası Standardizasyon Konferansı İstanbul’da Gerçekleştirildi
Türk Standardları Enstitüsü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla yürütmekte olduğu 'Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi' kapsamında Uluslararası Standardizasyon Konferansını Ataşehir'de düzenledi. 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Oteli’nde düzenlenen organizasyonun açılış konuşmalarını; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, AB Türkiye Delegasyonu, Ticaret ve AB Politikaları Bölüm Başkanı, Ekonomi Müsteşarı Bartosz Przywara yaptı.Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çok hızlı yaşandığı bir süreçten geçildiğini belirterek, sanayi ve üretim şeklinin ziyadesi ile hızlı değiştiği bugünde rekabet ortamını ve inovasyon çalışmalarını etkin bir şekilde takip etmenin oldukça önemli hale geldiğini belirtti.
Bu rekabet ve inovasyon çalışmalarını tüm ülkeler ile beraber takip etmenin en önemli yollarından birinin standartlar olduğuna işaret eden Büyükdede, "Ülkemiz standartlara uygun üretim ile ihracat potansiyelini güncel seviyeye kadar çıkarmıştır. Sürekli gelişen sanayimizin ihracat rakamlarını katlayacak potansiyelde olduğunu biliyoruz. Sanayicilerimizin standartların hazırlık süreçlerine katılarak ticaret hacimlerini artıracaklarını, böylelikle hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşabileceğimizi biliyoruz. Standartların hazırlık sürecinde olduğu kadar uygunluk değerlendirme faaliyetleri kapsamında TSE'nin faaliyetlerini önemsiyoruz" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise sürdürülebilir kaliteye karşı oluşturulacak güvenin, standart kavramını izah ettiğini belirtti.
Demircan, salgın sürecinde Türkiye'de dünya ile eş zamanlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve TSE'nin katkıları ile güvenli, turizm kriterlerinin oluşturulduğunu anımsatarak, "Söz konusu standartlar aynı zamanda ülke politikamız için de cari açığımızın kapatılmasında önemli olan rol oynayarak turizm potansiyelimizin korunmasına katkı sağladı. Bugün standartların hızlıca uzlaşı ile ve ekonomik çözümler sunarak içinde yaşadığımız bu sürece kolaylık kattığını rahatlıkla söyleyebilmemiz ülkemiz adına mutluluktur. Standardizasyon kavramının deneyimlerden ders çıkarmaya teşvik eden ve tecrübelerimizin gelecek nesle aktarılmasına öncülük eden yapısı doğru mesajları aldığımızda hiç şüphesiz ki ülkemizin kalkınma politikalarına artı katmaya devam edecektir" diye konuştu.
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan da bugünün pazarlarında yaşanan zorlu rekabet şartlarının, sanayicileri değişime ve gelişime zorladığını aktararak, değişime ayak uydurabilen, değişimi ve gelişimi sürdürülebilir hale getirebilen ülkelerin bir adım önde olacağı mevcut ekonomik konjonktürde, uluslararası ticaretin olmazsa olmaz kurallar manzumesi ve ortak dili olarak standartların öneminin bir kat daha arttığını dile getirdi.
Saruhan, daha yaşanılabilir bir dünya için, çocuklara daha güzel bir dünya miras bırakılabilmesi için küresel ısınma ve iklim değişikliği konularına duyarlı bir sanayiye ihtiyacın olduğunu vurgulayarak, "Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında öngörülen sınırda karbon düzenlemesinin sanayicilerimizin yeni kurallara, yeni standartlara uyumunu zorunlu kılacaktır. Bu çerçevede, Odamızca 7 Aralık 2021 tarihinde Sürdürülebilirlik ana teması ile gerçekleştirilmesi planlanan 15. Sanayi Kongresi'nde, Avrupa Yeşil Mutabakatına yönelik üretim konuları da ele alınacaktır" dedi.
Standardizasyon faaliyetlerine katkıda bulunulabilecek en önemli platformun TSE bünyesinde faaliyet gösteren ayna komiteleri olduğuna dikkati çeken Saruhan, "Bu çerçevede, sanayicilerimizin ayna komitelerine katılımını özendirmek, ülkemiz için önemini ve avantajlarını anlatmak amacıyla öncelikle Odamız meslek komiteleri toplantılarında ve üyelerimize gerekli bilgilendirmeler yapılmış olup, komite üyelerimizle çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.
Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise "Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi"nin, standardizasyon çalışmalarına profesyonel bir yaklaşım getirdiğini belirterek, projenin, Türkiye'deki standardizasyon sistemini 81 ile yaymayı, etkinliğini, verimliliğini ve paydaş katılımını iyileştirerek standardizasyon konusunda kamuoyu bilincini oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret Ekonomi ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Bartosz Przywara, Gümrük Birliği'nin katkısıyla Türkiye ile Avrupa'nın önemli bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirtti.
Bu ticaret hacminin gelişmesinde TSE, Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türk Akreditasyon Kurumu görünmez bir şekilde, sessiz olarak çok önemli etki yarattığını anlatan Przywara, "Türkiye'nin gerçekten çok önemli bir standardizasyon geleneği var ve TSE'nin liderliğinde çok da etkin bir sistemi var" dedi.
Kaynak: Gümrük TV